fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Gázszerelés

Árak+36205885235

Egyszerűsített kazáncsere:

Ha csak egyszerűsített kazáncseréről van szó, akkor a gáztervre sincs szükség. Ebben az esetben a kivitelező dokumentálja az elvégzett munkákat. De a kéményseprő szakvélemény, EPH jegyzőkönyv, fi-relé nyilatkozat, beüzemelési jegyzőkönyv (ha van), szerelői nyilatkozat itt is kell. Minden esetben az egyszerűsített gázkészülék cserére jogosult szerelők végezhetik el!

Egyszerűsített kazáncseréhez szükséges dokumentumok:

 • Egyszerűsített kazáncseréhez bejelenő papír
 • EPH jegyzőkönyv
 • Kéményseprő szakvélemény
 • Szerelői nyilatkozat
 • Beépített anyagokról műbizonylat
 • Áram-védőkapcsoló (fi-relé) nyilatkozat
 • Szolgáltatói engedély
 • Jóváhagyott gázterv

Gázigénylés és új bekötés kérvényezése, lebonyolítása:

A gázigénylés hivatalos ügyintézésének első lépéseként az ügyfélnek a területileg illetékes szolgáltatóval kell felvennie a kapcsolatot. A kérvényezés lényegében papírmunka, az erre szolgáló formanyomtatványt hiánytalanul kitöltve, aláírva kell eljuttatni a szolgáltatónak. A dokumentum beérkezése után a szolgáltató megvizsgálja, hogy milyen megoldási lehetőségek vannak a gázigény kielégítésére az adott településen, illetve a konkrét helyszín környezetében. Amennyiben a gázellátás megoldható, az ügyfélnek visszaküldik a jóváhagyott igénylőlapot, ezt követően pedig kezdetét veszi a munka.

 

Ez a szolgáltató részéről magába foglalja a leágazó vezetékek kiépítését, valamint a telekhatáron belül beállás kivitelezését (a talajszint alatt, vagy a felszín felett gázcsonkkal, ledugózva). Ezzel egyidőben a belső munkákkal járó ügyintézést is megkezdheti az ügyfél, ezt szintén jóvá kell hagynia a szolgáltatónak. Ha ezt is elfogadják, kezdődhet a belső munkák kivitelezése. Amikor ez is a végére ér, a kivitelező kezdeményezésére az elosztói engedélyes műszaki ellenőre szemlét tart a helyszínen. Amennyiben a műszaki ellenőr mindent rendben talál, jóváhagyja és jegyzőkönyvvel dokumentálja a kivitelezést.

Gázszerelés előnyei rézcsöves gázhálózat kiépítésénél:

 • Minimális szerszámigény
 • Időtálló
 • Gyorsan szerelhető
 • Esztétikus megjelenés
 • Környezetbarát

Kondenzációs gázkazán, gázszerelés:

Besorolását tekintve a kondenzációs kazán egy zárt égésterű készülék, amely a „C” típusba tartozik. A készülék úgy működik, hogy a levegőt, ami az égéshez nélkülözhetetlen, a szabadtérből szívja be, az égésterméket pedig ugyanide bocsátja ki. A zárt égésterű kazán maximális biztonságot nyújt, hiszen a készülék sajátossága, hogy az égéstér független a lakótértől. Nem kell aggódni a szagelszívós, reteszelős megoldások miatt, amikkel kapcsolatban sok rémhírt lehet hallani, bátran lehet használni a ventilátort is. Szintén nem okozhat problémát a korszerű nyílászárók fokozott szigetelőképességéből adódó égési levegő hiány.

Kondenzációs kazán gázszerelés:

A kondenzációs kazán “C” típusú zárt égésterű készülék. Tehát az égéshez szükséges levegőt szabadtérből szívja és az égésterméket is szabadba bocsájtja ki. Az égőtér teljesen független a lakótértől. Tehát a jelenlegi kazánok közül ez a legbiztonságosabb rendszer. Nem kell aggódnunk a sokat hallott szagelszívós, reteszelős megoldásoktól, lehet szagelszívó, ventilátor stb. Nem kell tartanunk a fokozottan tömör, hermetikusan zárt nyílászárók által okozta égési levegőhiánytól sem.

A kondenzációs kazán működése:

A kondenzációs kazán működése azon az egyszerű fizikai elven alapul, hogy amikor a vízgőz gáz halmazállapotúból folyékonnyá válik, hőenergia szabadul fel. Ez azt jelenti a kazán esetében, hogy az égéstermék hőmérsékletét olyan alacsonyan kell tartani, amelyen a vízgőz már a készüléken belül kondenzvíz állapotban van jelen. Ennek köszönhetően visszanyerhető az a látens hő, ami más rendszerek esetében a szabadba jut, ez a megoldás pedig nem csak a családi kasszát óvja, hanem a környezetet is kíméli.

Előnye:

 • Magasabb a hatásfoka a régi nyílt égésterű kazánokhoz képest
 • “C” típusú tüzelőberendezés (A helyiség levegőjétől teljesen függetlenül üzemel)
 • Lég tömören zárt nyílászárók biztonságosan beépíthetők
 • Biztonságosan lehet szagelszívót üzemeltetni
 • Nem kell levegő utánpótlásról gondoskodni
 • Modulációs égők, mely mindig a teljesítményhez igazodik
 • Esztétikusabb, mint a régebbi korszerűtlen kazánok
 • Időjárást követő szabályozóval össze lehet párosítani

Hátránya:

 • Sajnos a legnagyobb hátrány még mindig a telepítési költsége
 • Kémény,és az épületgépészeti átalakítások
 • Hivatali dokumentációk:
 • Kéményseprő ipari nyilatkozat,
 • Gázterv
 • Tervezői meó

Összefoglalva:

A kondenzációs gázkészülékek különösen előnyösen alkalmazhatók  alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél, például padlófűtésnél,  falfűtésnél.

Ekkor az egész fűtési szezonban kondenzációs üzem érhető el. A magasabb hőmérsékletre méretezett radiátoros fűtéseknél is  ki tudjuk azonban használni a kondenzációs technika előnyeit. Egyre több régi épületet látnak el utólagos hőszigeteléssel, ablakot cserélnek, ezáltal az épület hő vesztesége csökken. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy a régi rendszereket jelentősen túlméretezték, akkor látható, hogy a kondenzációs gázkészülék

radiátoros fűtések esetén is jelentősen gazdaságosabb. Alkalmazásukkal csökken a levegőbe kerülő káros légszennyező anyag,és a háztartásokban 20-30% fűtési energia megtakarítható.

 

 

kondenzációs gázkazán modulációs teljesítményszabályozással rendelkezik:

A kondenzációs kazán lényege maga a kondenzációs folyamat, ami a vízgőz hőjének visszanyerése által gondoskodik az energiamegtakarításról, ezáltal pedig a pénztárcát is kíméli. A kazán úgynevezett modulációs teljesítményszabályozással működik, ami azt jelenti, hogy csekély igény mellett a láng kis intenzitással ég, vagyis ezzel optimalizálható a földgáz fogyasztás. Az ilyen kazánok működési tartománya a névleges teljesítmény 16 %-a és 100 %-a közé tehető. Attól függően, hogy a készülék mennyire korszerű gyártmány, illetve milyen a felszereltsége, modulációs szivattyú és megbízható szabályozó berendezés használatával még több megtakarítás érhető el.

Gázszerelés, gázvezeték csere, készülékcsere, gázmérő (gázóra) áthelyezés:

Ha már rendelkezik az ingatlan gázórával (gázmérővel) akkor a gázigénylési folyamatra nincs szükség. Így az azzal kapcsolatos időkieséssel sem kell számolni. A meglévő gázmérős ingatlanokban is az elvégzett gázszereléseket dokumentálni kell. Gázterv, kéményseprő szakvélemény, EPH jegyzőkönyv, fi-relé, szerelői nyilatkozat, műbizonylatok, továbbá ha az ingatlan vagy a gázszerelés egyéb összetettebb kivitelezést igényel, akkor további dokumentumokra lehet szükség.

Gázszerelés, egyszerűsített eljárás a jogszabály szerint:

A   11/2013. (III.21.)  NMG rendelet  6.§ -a szabályozza az egyszerűsített, azaz tervhez nem kötött készülékcserét, az alábbiak szerint:

 1. § (1) Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető:
 • a) az új készülék legfeljebb 36 kW hőterhelésű,
 • b) az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél
 • c) a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával
 • d) az új készülék besorolása:

Megegyezik a meglévő készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

(2) Az egyszerűsített gázkészülék cserét kizárólag az illetékes földgázelosztó, pébégáz fogyasztó készülékek esetében a pébégáz forgalmazó  minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított gázszerelő végezheti.

Gázszerelés, égéstermék-elvezetőre vonatkozó előírások:

Kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék-elvezető berendezésbe csatlakozhat, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik. Vagy ha az új készüléket a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe. EK típusvizsgálati tanúsítványa szerint alkalmas, nem a gázkészülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel történő szerelésre. Az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer gyártójának utasítása alapján szerelik, valamint a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

 

Gázszerelés
Gázszerelés
Gázszerelés
Gázszerelés