fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A hőszivattyúk egyre népszerűbbek nemcsak hatékonyságuk miatt, hanem azért is, mert a zöld életmódra való átállást és az alternatív energiafelhasználást ösztönzik – mindezt ráadásul gördülékenyebben és megfizethetőbben. A hőszivattyú működési elve nagyon hasonló a háztartási hűtőgépekéhez. A működéshez a környezetében rendelkezésre álló energiát használja fel, a környezetéből úgy elvonva a hőt, hogy azt magasabb hőmérsékletszintre emelve fűteni lehessen. A hőszivattyús rendszer vásárlása előtt fontos tájékozódni ennek előnyeiről és hátrányairól. A hőszivattyúnak számos előnye van, amelyek nagyszerű befektetést jelenthetnek az ingatlantulajdonosok számára, de egyben olyan aggályok is felmerülhetnek, amelyeket célszerű figyelembe venni. Az alábbiakban részletesen áttekintjük ezeket az előnyöket és hátrányokat annak érdekében, hogy segítsünk Önnek megalapozott döntést hozni, és befektetése ebbe az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési technológiába minél hatékonyabb legyen.

 

Hőszivattyú – előnyök

A hőszivattyú nagyon sok szempontból ideális választás lehet. Az alábbiakban igyekeztünk felsorolni néhány olyan előnyt, amelyet a hőszivattyú telepítése biztosíthat.

 • Alacsonyabb működési költségek: A hőszivattyúk üzemeltetése költséghatékonyabb a fosszilis tüzelőanyagot használó fűtési rendszerekkel szemben. Minél energia-hatékonyabb egy rendszer, annál nagyobb hosszú távú energiamegtakarítás érhető el vele. Annak ellenére, hogy például a talajhőszivattyúk ára viszonylag magas, ezzel a környezetbarát befektetéssel éves szinten igencsak jelentős megtakarítás érhető el az energiaköltségeket illetően.
 • Kevesebb karbantartást igényel: A fosszilis tüzelőanyagot használó fűtési rendszerekhez képest a hőszivattyúk kevesebb karbantartást igényelnek. Rendszeresen – évente legalább egyszer – szükséges ellenőrizni a rendszer egyes elemeit, de ez akár saját kezűleg is könnyen elvégezhető. Azonban nagyon fontos, hogy három-öt évente egy hőszivattyú szerelő szakember végezze el a hőszivattyú karbantartását.
 • Nagyobb biztonság: A hőszivattyúk sokkal biztonságosabbak, mint a fosszilis tüzelőanyagot használó fűtési rendszerek. Működésük biztonságos, és mivel elektromos áramra támaszkodnak illetve nem kell fosszilis tüzelőanyagot égetniük a hő termeléséhez, társaikhoz képest alacsonyabb biztonsági kockázatot jelentenek.
 • Alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás: A hőszivattyús rendszerek szén-dioxid-kibocsátása alacsonyabb, és az energia hővé való alakítása sokkal hatékonyabb.
 • Hűtésre is használható: A meleg időszakban a hőszivattyúk képesek megfordítani a folyamatot, és így légkondicionálóként működnek.

 

Hőszivattyú – hátrányok

A hőszivattyúk előnyei egyértelműen jelzik, hogy hosszú távon okos befektetést jelentenek, és kétség kívül a hőszivattyú az egyik leghatékonyabb fűtési megoldás, azonban írásunk nem lenne teljes, ha az előnyök mellett nem ismertetnék a hátrányokat is. Az alábbiakban felsorolunk néhányat ezek közül, amelyeket érdemes figyelembe venni a hőszivattyú kiválasztásakor.

 • Magas befektetési költségek: Hőszivattyú telepítése esetén a kezdeti költségek igen nagyok, viszont az üzemeltetési költségek hosszú távon megtakarítást jelentenek az energiaszámlákon, továbbá ezek a berendezések hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.
 • Komplex telepítési folyamat: A hőszivattyúk telepítése meglehetősen bonyolult, mivel kutatásokat kell végezni a hő mozgásának megfigyelésére, figyelembe kell venni a hely geológiai adottságait – különösen a talajhőszivattyúk esetében –, valamint meg kell érteni a klimatizálni kívánt épület fűtési és hűtési követelményeit.
 • Megkérdőjelezhető fenntarthatóság: A hőátadásra használt folyadékok egy része fenntarthatóság szempontjából megkérdőjelezhető, ezért környezeti szempontból aggodalomra ad okot. Ennek kiküszöbölésére javasolt a biológiailag lebomló folyadékok használata.
 • A hőszivattyú telepítése jelentős munkát igényel: A hőszivattyú telepítési folyamata jelentős munkát igényel, és nagy hatással lehet az épületre, valamint a környező növényzetre. A hőszivattyú telepítése során vigyázni kell arra, hogy a mélyen futó vezetékek, vagy a növények gyökérzete ne sérüljön. Köztulajdonban álló telken, vagy védett környezetben például a talajkollektoros hőszivattyú telepítése nem is lehetséges.
 • Nem teljesen karbonsemleges: A hőszivattyúk működése elektromos áramra támaszkodik, ami azt jelenti, hogy nehéz teljesen karbonsemlegesnek lenniük.
 • Szükség lehet telepítési engedélyekre: A hőszivattyú telepítés szabályai kevésbé ismertek, azonban fontos tudni, hogy bizonyos típusú hőszivattyú telepítése hatósági engedélyhez kötött, sőt a talajszondás és a talajvizes hőszivattyúk esetében még akár a területileg illetékes bányakapitányság engedélye is szükséges lehet.

Amennyiben hőszivattyú telepítése iránt érdeklődik, vagy csak nem biztos abban, hogy melyik lehet a legjobb megoldás az Ön számára, mi segítünk! Mondja el nekünk igényeit és preferenciáit. Vegye fel a kapcsolatot hőszivattyú szerelő szakembereinkkel az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!

Hőszivattyú karbantartása terén is az élen jár csapatunk. Munkatársaink megbízhatóak, gyorsan és rugalmasan dolgoznak.

Vegye fel a kapcsolatot szerelő szakembereinkkel a +36205885235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!