fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Hőszivattyú szerelés

Árak+36205885235

Mi a hőszivattyú?

 A hőszivattyú jelenleg az egyik legenergiatakarékosabb fűtési megoldásnak számít, mert működéséhez felhasználja a környezetben rendelkezésre álló energiát, így az alacsony hőmérsékletű hő magasabb hőmérsékletre szivattyúzható. Hűteni és fűteni egyaránt lehet vele.  A háztartási hűtőgépekhez hasonló elven működő rendszer, melynek lényege, hogy úgy von el hőt a környezetből, hogy azt magasabb hőmérsékletszintre emelve fűteni lehessen.

Hőszivattyú szerelés
Ariton hoszivattyu telepítés beuzemeles karbantartas www.klima gepesz.hu

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú működése a kompresszortól elindulva a következő: a kompresszor a hűtőközeget összenyomja, ezáltal annak nyomását és hőmérsékletét is jelentősen megemeli. A kompresszor ezt a forró gázt a kondenzátorba nyomja vagyis alkalmas egy hőcserélőn keresztül a hőt leadni, vagyis fűteni.

A kondenzátor végén található egy fojtó szelep, ami jelentős akadályt jelent a kompresszornak ezért alakul ki a nagy nyomás és hőmérséklet. 

A forró gáz a kondenzátorban a nagy nyomás és hőelvonás következtében cseppfolyósodik, majd ez a cseppfolyós közeg a fojtáson keresztül áthalad, ami után belekerül az elpárologtatóba. 

Az elpárologtató vége a kompresszor szívó csövéhez csatlakozik, ezért az elpárologtatóban mindig sokkal alacsonyabb a nyomás, mint a kondenzátorban. Az elpárologtatóba beérkező közeg az alacsony nyomás következtében elpárolog és hőt von el a környezettől.

A hő nyereség, vagyis a fűtési teljesítmény annál jobb minél magasabb hőmérséklettől nyerjük a hőt, vagyis minél magasabb a közeg elpárolgási hőmérséklete. Az elpárolgott gőz állapotú közeg ismét a kompresszorba kerül, és a folyamat kezdődik elölről.

Milyen szempontok alapján válasszunk hőszivattyút?

Szükséges és hasznos egy gépészeti tervezés, ami pontosan kijelöli a méretet és a csatlakozási pontokat is hozzá. A típus kiválasztásánál érdemes a kivitelező szakértelmére és tapasztalataira hagyatkozni, mert nagyon sok olyan típus van, aminek javítását sokan nem vállalják, és egy csere nagy költséget jelent.

A kompresszoros hűtők, hőszivattyúk fő alkotó elemei:

 • Kompresszor
 • Elpárologtató
 • Kondenzátor
 • Fojtószelep ( lehet mechanikus vagy elektromechanikus)

Miért fontos a hőszivattyú zajszintje működés közben?

Fontos milyen zajterhelést ad a hőszivattyú, mert a zajhatás mások és a saját komfortérzetünket is jelentősen ronthatja. A kiépítés során fontos a hőszivattyú elhelyezése, mert a falra rögzített berendezés képes átadni részlegesen a rezonanciát az épületnek. Ezért a háztól célszerű elegendő távolságot hagyni. Az 50 decibel környéki értékek már jónak számítanak.

Kültéri egység elhelyezése:

A kültéri egység helyének kialakításakor a zajvédelem mellett a megfelelő rögzítést technikáról is kell gondoskodni, az elektromos áramot, és a keletkező kondenzvíz elvezetését is meg kell oldani. A hőszivattyú kültéri egysége ugyanis leolvasztáskor képes jelentős mennyiségű vizet „termelni” (lejegesedik a kültéri). A kültéri egységbe minden gyártó beleépíti egy fűtő funkciót, hogy az eljegesedett kültéri egység ki tudja magát olvasztani, és a gép tovább tudjon dolgozni…

Hőszivattyú szerelés

Mik a hőszivattyú előnyei?

Könnyen kezelhető, jól karbantartható.
Jelentős mennyiségű energiát takarítanak meg
A hőszivattyús fűtés sokkal olcsóbb, mint a gázkazán használata.

Gyorsan kialakítható, hiszen a levegő-víz hőszivattyú akár egy nap alatt is telepíthető.
Nincs szükség gázkazánra, gázbekötésre, kéményre, nem kell a szolgáltatókkal küzdeni!

Olcsó a karbantartása és az üzemeltetése is! Egyszerűen és könnyen összekapcsolható a hagyományos fűtési rendszerekkel! Szélsőséges időjárási körülmények között is használható. A korszerű hőszivattyúk -25 és +45 fok között is működnek.

 

Hőszivattyú típusok:

 • Föld víz hőszivattyú
 • Hibrid hőszivattyú
 • Levegő víz hőszivattyú
 • Víz-víz rendszer hőszivattyú
Hőszivattyú szerelés

Hol érdemes használni: Hőszivattyú szerelés

Újonnan épülő épületekhez

Már meglévő épületekhez

Miért éri meg nagyon a hőszivattyú használata?

Egyedülállóan alacsony lesz a fűtésszámla! A hőszivattyúk nagyon jó hatásfokkal képesek villamos energiából fűtési energiát előállítani! A fűtés mellett a vízmelegítést és a hűtést is megoldhatja a hőszivattyúval.Ha hőszivattyús fűtési rendszert építtet ki, megszűnik a kéményen keresztül kiáramló környezet szennyezés.

 • Nem kell kéményt építtetni (új épület esetében) – jelentős költségcsökkentő tényező
 • Az épület ára eladáskor magasabb lesz, mint egy hagyományos kazános ingatlané
 • Teljes mértékben függetlenítheti magát a gázszolgáltatóktól
 • Az interneten keresztül könnyen áttekinthető a rendszer és a hőszivattyú aktuális állapota és működése