fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Kéménybélelés

Árak+36205885235

Kéménybélelés néhány szóban:

 

A kémény önmagában álló vagy építménnyel összekapcsolt függőleges füstgáz / égéstermék elvezető mely a huzat növelésével elősegíti az égést. Régi kémények korszerűsítésekor a mai szabvány szerinti kéménybéleléssel az új fűtőrendszerek előírásai szerint kell kialakítani!

Az érvényes jogszabályok alapján minden tégla kéményt kötelező kibélelni állagmegóvás miatt, amely alkalmas az adott tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére. A kéménybélelés rendkívül fontos, hiszen a tüzelés során keletkező égéstermék lecsapódik a kémény belső falára és tönkreteszi annak állagát.  A füstgáz savas, maró hatású, ezért a maltert megkezdi és idővel akár be is omolhat a kémény. A kéménybélelés ezért nem csak  egy előírás, hanem életmentő megoldás is.  A kéménybélelést csak szakember végezheti!

 

Kéménybélelés felmérésekor mikre kell figyelni?

 

Kéménybélelés során először meggyőződnünk, hogy a kémény kürtőbe belefér-e a béléscső. Ehhez hosszabb kémények esetében kamerás vizsgálat szükséges. Kéménybélelés előtt meg kell állapítani, hogy milyen anyaggal lehet kibélelni. Ez gáz esetében lehet kóracél, furanflex, PPS műanyag. A kéménybélelés anyaga  függ a tüzelőberendezéstől és az égésterméktől. A tüzelőberendezés gépkönyvében feltüntetett adatokat figyelembe véve kell a kéménybélelést kiépíteni. Meg kell róla győződnünk, hogy a kémény felső része megközelíthető-e biztonságosan, vagy ki kell építeni a kéményseprőjárdát.

kondenzacios kemeny

Kondenzációs kémények

Előnyök és tulajdonságok

A kondenzációs gázkazán működési elve, hogy a füstgázban lévő víz hőjét visszanyerjük gőz fázisból folyadék fázisba történő kondenzálással és az így nyert energia biztosítja a kazánok 100% feletti hatásfokát. A kondenzációs gázkazán az alacsony hőmérsékletű fűtések megvalósításának ideális eszköze. Rozsdamentes acél vagy PPS műanyag kifejezetten a kondenzációs kazánokhoz tartozó égéstermék-elvezető rendszerek, kémények. Ennek két szerepe van: biztosítják a füstgáz elvezetését, és gondoskodik az égéshez szükséges levegő-utánpótlásról. Kémény.

Kéménybélelés, vagy építés kialakítását tekintve két féle lehet: Koaxiális (cső a csőben) vagy szétválasztott (osztott)

A koaxiális (cső a csőben) rendszer: a kisebb keresztmetszetű csövön az égéstermék távozik a ventillátornak köszönhetően, a nagyobb keresztmetszetű csövön a kiáramló meleg füst miatt energiatakarékosan előmelegített levegő beszívása történik. A cső a csőben rendszer helytakarékosabb, elegánsabb, csak egy cső fog a kazánból kijönni, rövidebb, átlagos kémények esetén tökéletes és esztétikus megoldás.

A szétválasztott, (osztott) rendszer: az égéstermék a bélelt kéményen keresztül távozik, a levegő pedig ettől eltérő helyről, rövidebb útvonalon érkezik: pl.: kültéri fal, világító udvar, szellőzőcsatorna. Ez a folyamat  véséssel, faláttöréssel jár és a gázkazánból nem csak egy sima, hanem dupla cső indul ki. Bizonyos esetekben ez jóval költségkímélőbb megoldás lehet, mint egy koaxiális kémény kialakítása!

Szerelt kémény

Egyszerű formavilág, gyors kivitelezés, korszerű megoldás a szerelt kémények kialakítása.

A szerelt kémény teljesen biztonságos, korszerű, dupla falú, kerámia paplan hőszigeteléssel van ellátva, és könnyen egymásba illeszthető, könnyen építhető  fémcsövekből áll.

Abban az estben kell kéményt építtetni, ha a meglévő falazott kémény nem alkalmas biztonságosan az égéstermék elvezetésre (pl. túl szűk a keresztmetszete, állaga már nem megfelelő). A szerelt kémény teljesen időtálló, igény és lehetőség szerint az épület külső és belső falán is lehelyezhető. A szerelt kémény magassága és ebből kifolyólag a szerelt kémény ára is a tüzelőberendezés elhelyezkedésétől és az épület paraméterétől függ!

falazott kemeny belelese kondenzacios pps kemenyre www.klima gepesz.hu

Kémény típusok:

 • Egyedi kémény
 • Gyűjtő kémény
 • Központi kémény
 • Falazott kémény
 • Szerelt kémény
 • Előre gyártott elemekből készített kémény.

Lehetséges kéménybélelési anyagok:

 • Saválló acél (fa, vegyes tüzelésű kazán esetén)
 • PPs műanyag (kondenzációs kazán esetén)
 • Inox (kondenzációs vagy turbós kémény esetén)
 • FuranFlex, műgyanta (gázkészülék esetén falbontás nélkül)
 • Kerámia
Kéménybélelés

Tetőjárda, tetőkibúvó:

 

Kéménybéleléshez hozzá tartozik a tetőjárda, tetőkibúvó kialakítás is (felső megközelítés).

Az új kéményt, vagy az kéménybélelését is ellenőriztetni kell, melynek elengedhetetlen része a kéményseprőjárda vagy a tetőkibúvó, melyen keresztül a kémény biztonságosan megközelíthető.

Kéményseprőjárda vagy tetőlépcső nélkül a kémények nem vehetők át, ha nincs kialakítva a felső megközelítése a kéménynek, a tulajdonos nem kapja meg a kéményseprő szakvéleményt!

A tetőjárda rendszerek horganyzott vagy szinterezett kivitelben készülnek, ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Segítségével közelíthető meg biztonságosan a kémény.

 

Miért kell a kéményseprő-szakvélemény, engedély?

A biztonságos üzembe helyezéshez szükséges a kéményseprő-szakvélemény. A kivitelező munkáját, az új kémény építését vagy a kéménybélelést is ellenőriztetni kell a kéményseprő vállalat szakembereivel. Ennek elmulasztása különböző szankciókat von maga után a tulajdonos terhére. Ez lehet pénzbírság, vagy a gáz szolgáltatás felfüggesztése.

Kéménybélelés