fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Klíma berendezések

Árak+36205885235

AKCIÓS klíma szerelés Budapest területén 100.000 Ft helyett 75.000 Ft nettó!

Nálunk vásárolt klímákra első éves karbantartást adunk AJÁNDÉKBA!

Az általunk szerelt klíma berendezések:

A logóra kattintva láthatja az árakat és a dokumentumokat

Klíma berendezések
Klíma berendezések
Klíma berendezések
Klíma berendezések
Klíma berendezések
Klíma berendezések

Hogyan működik a klíma?

A klíma a termodinamika második törvényének fizikai folyamatát használja fel, vagyis a hő mindig a magasabb állapotú rendszer felől az alacsonyabb felé áramlik. Minél kisebb hőmérséklet különbséget kell kiegyenlítenie a kompresszornak, annál hatékonyabban működik a rendszer, hiszen kevesebb munkát végez a készülék. Ez azt jelenti, hogy a külső hőmérséklet növekedésével a készülék egyre kevésbé hatékony, hiszen folyamatosan nő az energiaigénye. Értelemszerűen mindez fordítva érvényesül, ha a készülék nem hűt, hanem fűt.

 

A készülék működési elvéből adódóan érdemes egy kis trükkel élni, hogy elkerülhetőek legyenek a problémák. Elsősorban párás időben jellemző, hogy a készülék kültéri egységénél lekondenzálódik a nedvesség, és lecsapódik a kültéri tálcában, illetve a klíma aljánál kifolyik. Hideg időben azonban ez a folyadék megfagyhat és a tálcában feltorlódva gondot okozhat. Ez a folyamat megelőzhető, mégpedig a kültéri cseppvíztálca fűtése által, ami a gyakorlatban egy behajlítható fűtőszál és egy termosztát segítségével valósítható meg. Ha 0 C alá csökken a hőmérséklet, a termosztát bekapcsolja a fűtőszálat, ezáltal megakadályozza, hogy a lekondenzálódott pára belefagyjon a lefolyóba. Ha a készülékhez hosszabb cseppvízcső van csatlakoztatva, ez nem elegendő, ilyenkor magát a csövet is fűteni kell. Ahogy a kinti hőmérséklet csökken, úgy nő a fűtésre használt energia.

Klímaszereléskor milyen típus és felszerelési lehetőségek vannak?​

 • oldalfali (split) klíma
 • multi klíma (több helyiségben egy-egy beltéri, és egy külső egységgel)
 • parapet / mennyezeti klíma
 • padlóra állítható, mobil klíma
 • kazettás klíma
 • légcsatornázható klíma

Klímával fűtés miért jó?

 • gázhálózattól függetlenül bárhol kialakítható
 • nem szükségesek hozzá engedélyek és komplikált kéménymunkálatok
 • klímával lokálisan is fűthetjük házunkat, lakásunkat a kívánt hőmérsékletre
 • jelentősen olcsóbb bármilyen más elektromos fűtési megoldásnál (hőszivattyú hatékonyság)
 • könnyen telepíthető és később is módosítható az esetleges felújítások átépítések függvényében
 • a fűtés mellett a lakás hűtése, páramentesítése, sőt a por, pollenek kiszűrése is megoldódik

Klímaszerelés szerkezetileg lehet:

 • Mono klíma: Egy beltéri egységből és egy kültériből áll
 • Multi klíma: Egy kültéri, de több beltéri egység kombinációiból áll

Klímaberendezések jellemzői:

 • COP: Fűtési hatékonyság
 • SCOP: szezonális fűtési hatékonyság
 • EER: Hűtési hatékonyság
 • SEER: szezonális hűtési hatékonyság
 • ODP érték: Ez az ózonlebontó képességet jelenti
 • GWP érték: A globális felmelegedési potenciált jelent

Klímaszereléskor mennyi klímával kell számolni, hogy kifűtse a lakást télen?

Egy teljes lakás fűtéséhez több beltéri egységre is szükség lesz! Nem szabad a fürdőszoba párás környezetébe klímát tenni és felesleges is. Nagyobb terek, nappalik vagy hálószobák, gyerekszobák temperálására viszont kifejezetten alkalmas egy fűtésre optimalizált klíma. Gyorsan és hatékonyan emeli a szoba hőmérsékletét, mindezt energiatakarékosan és gázhálózattól független módon! Nem mindegyik típus alkalmas a hazai viszonyok között a teljes téli időszakban való fűtésre, ellenben vannak olyan klímák, amelyeket kifejezetten erre optimalizáltak a gyártás során. Amíg hűtésre szinte bármelyik gyártó készüléke megfelelhetett addig fűtésre kizárólag minőségi klímaberendezést szabad megvásárolni! A klímák fűtés üzemmódban sokkal nagyobb üzemi nyomáson dolgoznak és ez jól hallható zajként jelentkezik az olcsóbb készülékek kültéri egységében. A gázellátás bizonytalansága miatt egyre keresettebbek ezek a klímakészülékek, mivel a legegyszerűbb módon adnak biztonságos alternatívát a lakás fűtésére arról nem is beszélve, hogy mellette még a nyári hűtés funkcióját is ellátják. Egy klímákkal történő fűtés kivitelezése nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy komplett gázos rendszer kiépítése, engedélyeztetése. Amennyiben házunkban padló- vagy falfűtés található, érdemesebb a klíma komplexebb változatában gondolkodni és egy hőszivattyút telepíteni a fűtésre használt víz melegítésére.  Nagyon fontos a klíma működésének, hogy ne legyen letakarva (SZIGORÚAN TILOS!!!) a jegesedés elkerülése végett! A klímának nagyon fontos, hogy szellőzhessen a burkolata és az esetlegesen ráfolyó, aláfolyó nedvesség szépen kiszáradjon a védőburkolatából. Tehát klímát mindig úgy vásároljunk, hogy ez egy hosszú távú befektetése lesz a pénzünknek, és mint műszaki berendezés a márkás klíma a jó döntés, szervizzel, garanciával, számlával!

Miért jobb az inverteres klíma berendezések?

Az inverteres készülék szabályozza önmagát működés közben, és mindig csak annyira üzemel a kompresszor, amennyi teljesítményre éppen szüksége van a klímának. A klíma folyamatosan figyeli a belső hőmérséklet változását, és ennek megfelelően adagolja be a hűtőközeget az elpárologtatóba. Jóval halkabban üzemel a klíma kültéri egysége is. Az ablak alá felszerelt klímák gyakorlatilag nem hallhatóak bentről. Akár 40-50%-kal kevesebb energiát igényel a hagyományos klímákhoz képest! Gyengébb hálózat is elbírja ezeknek a készülékeknek az áramfelvételét. A szabályozott  működés másik előnye, hogy minimális lesz a helyiségben a hőingadozás, mivel nincsen szinuszgörbéje a hűtésnek a klíma kikapcsolása és bekapcsolása miatt. Az inverteres klímákat általában leolvasztó funkció is található már bennük, amivel a kültéri egységen ilyenkor keletkező jeget leválasztja magáról a berendezés.

 

Hogyan működnek a Klíma berendezések?

Az általánosan ismert split (osztott) rendszerű klímák egy kültéri és egy (illetve multi klíma esetében több) beltéri egységből állnak. A berendezés két részét a falon keresztülvezetve rézcsövek kötik össze, amelyekben egy hűtőközeg áramlik keresztül. E közeg kitágulása és összenyomása végzi el a kompresszorral a hő közvetítést a beltéri és a kültéri egység között. A kültéri egységnél történik a lakásból kivont hőmennyiség leadása. a cseppvízcső is, amit elvezethetünk a falban vagy a kábelcsatornában. A cseppvízcső feladata a beltéri egységben lekondenzálódott nedvesség kivezetése a szabadba vagy lefolyóba. A cseppvíz mennyisége nagyban függ a légköri párától, a hűtött helyiség funkciójától és a benne lakók számától. Ha dugulás jön létre, akkor a beltéri egységnél a falon kezd lefolyni a víz.

Klímaszereléskor milyen anyagokkal dolgozunk?

 • 3 és 5 eres elektromos kábel
 • Csatlakozó idomok
 • Merev, vagy flexibilis cső a kondenzvíz elvezetésére
 • Rögzítés technika
 • Szigetelt bevonatos rézcső (6, 10, 12, 16…)
 • Fehér festhető dekorcső, és idomok (650*550mm