fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A gázkazánok két fő típusát különböztetjük meg: a nyílt égésterűt és a zárt égésterűt. A nyílt égésterű kazán a lakásból szívja el az égéshez szükséges levegőt, vagyis oxigént, míg a zárt égésterű a lakáson kívülről. A nyílt égésterű kazánok mára korszerűtlenné és adott esetben veszélyessé is váltak.

A zárt égésterű gázkazánok között találhatóak a turbós és a kondenzációs gázkazánok. A turbós gázkazánban az égéstermék szintén a kéményen át távozik, ám oxigénellátásként nem a szoba levegője szolgál, hanem szintén egy kéménycső, ami az utca levegőjét szívja be a kürtőn keresztül.

A legkorszerűbb gázkazán típus napjainkban a kondenzációs gázkazán. A kondenzációs gázkazánok hatásfoka kiváló, mivel a távozó füstgáz is hasznosítva van a rendszerben.

 

Miért fontos a gázkazán karbantartása?

A gázkazánok karbantartásával kapcsolatban fontos tudni, hogy minden fűtési rendszert, amelyből a gázkazán sem kivétel, célszerű rendszeresen, évenként legalább egy alkalommal átnézetni és elvégezni az alapvető karbantartási feladatokat. A karbantartás hiánya hosszabb távon komoly költségeket jelenthet, egyáltalán nem úgy tudunk takarékoskodni, hogy elhanyagoljuk a gázkazánt. Egy rendszeresen és jól karbantartott kazán nem kevés megtakarítást tud hozni.

Az évek alatt lerakódó vízkő például komoly károkat tud okozni a gázkazán alkatrészeiben, aminek következtében a fűtésre fordított költségek is emelkedni fognak. Tehát fontos, hogy a fűtési szezon kezdete előtt mindenképpen tisztíttassuk ki a gázkazánt. A fűtési szezon megérkeztével sajnos mindig megszaporodnak a balesetek is, amelyek nagy részben elkerülhetők lennének, ha az emberek nem hanyagolnák el a gázkazán és a kémény időnkénti ellenőrzését.

 

Szakszerű gázkazán karbantartás

A gázkazánok karbantartását minden esetben szakemberek végzik. A karbantartás során alaposan kitisztítják a készüléket, valamint átvizsgálják az egész rendszert. Ha úgy látják, hogy hibás a készülék vagy valamilyen rendellenességet tapasztalnak a rendszerben, akkor meg tudják csinálni a javítást is. A gázkazánok éves karbantartása rendkívül fontos. Ha évente egyszer, a fűtési szezon megkezdése előtt elvégeztetik a karbantartást, akkor szinte garantálható, hogy a készüléknek hosszú lesz az élettartama és végig biztonságosan fog üzemelni. Ráadásul a nagyobb és váratlan meghibásodásokat is elkerülheti a rendszeresen elvégzett ellenőrzések segítségével.

 

Ne feledje, gázkazán telepítés vagy gázkazán csere esetén is állunk rendelkezésére. Vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!