fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A gázkazánok karbantartásával kapcsolatban fontos tudni, hogy minden fűtési rendszert, amelyből a gázkazán sem kivétel, célszerű rendszeresen, évenként legalább egy alkalommal átnézetni és elvégezni az alapvető karbantartási feladatokat. A karbantartás hiánya hosszabb távon komoly költségeket jelenthet, egyáltalán nem úgy tudunk takarékoskodni, hogy elhanyagoljuk a gázkazánt. Egy rendszeresen és jól karbantartott kazán nem kevés megtakarítást tud hozni.

Az évek alatt lerakódó vízkő például komoly károkat tud okozni a gázkazán alkatrészeiben, aminek következtében a fűtésre fordított költségek is emelkedni fognak. Tehát fontos, hogy a fűtési szezon kezdete előtt mindenképpen tisztíttassuk ki a gázkazánt. A fűtési szezon megérkeztével sajnos mindig megszaporodnak a balesetek is, amelyek nagy részben elkerülhetők lennének, ha az emberek nem hanyagolnák el a gázkazán és a kémény időnkénti ellenőrzését.

 

Miből áll a karbantartás?

A gázkazánok karbantartását szakemberek végzik. A karbantartás során alaposan kitisztítják a készüléket, valamint alaposan átvizsgálják azt. A karbantartás lépései a következők lehetnek:

A fűtési körök ellenőrzése

A fűtési rendszer nyomáspróbájának elvégzése során ellenőrizhető, hogy vannak-e cseppek a szerelvények és a csövek felületén. Ha bármilyen meghibásodást észlelünk a fűtéssel vagy magával a kazánnal kapcsolatban, akkor rögtön forduljunk hivatásos szerelőhöz.

A rendszer elemeinek tisztítása

A gázégő és a hőcserélő állapotát minden karbantartáskor ellenőrizni kell, és körültekintően ki kell tisztítani, portalanítani kell. Bármilyen szennyeződés rontja a tüzelés hatékonyságát, és veszélyes is lehet. Ha elektronikus gyújtású a gázkészülék akkor a gyújtót és az elektródák felületét meg kell tisztítani az oxidálódott rétegtől. Gyújtólángos radiátornál pedig a fúvókát és a szűrőt is ki kell kitisztítani.

Az eldugult, bekormozódott hőcserélőt csakis vízsugárral való átmosással lehet megtisztítani. Előfordulhat az is, hogy a vízsugár önmagában kevés lesz, ilyenkor a szennyeződést a megfelelő oldószerrel fel is kell oldani az eltávolítása előtt. A gázégő is jól lemosható vízzel. A legfontosabb itt is a levegő szabad áramlásának biztosítása.

A vezérlés automatizálásának ellenőrzése

A gázkazánok vezérlésének időszakonkénti ellenőrzése nagyon fontos a biztonságos működés érdekében.

A vezérlés a kazán működését szabályozza. Lehetővé teszi, hogy a kazán automatikusan be- és kikapcsoljon, és szabályozza a kazán teljesítményét a fűtési igényeknek megfelelően. A vezérlés részei közé tartozhatnak érzékelők, kapcsolók, szabályzók és elektronikus vezérlőegységek. Egyes gázkazánokban a vezérlés képes összekapcsolódni egy külső termosztáttal vagy okosotthon-rendszerrel is, ami lehetővé teszi a fűtés távoli szabályozását. A vezérlés működése és részei változhatnak a kazán típusától és gyártójától függően.

Ne feledje, gázkazán átvizsgálás és karbantartás, gázkazán telepítés vagy gázkazán csere esetén is állunk rendelkezésére. Vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!