fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A fűtésrendszer és egyben az otthon lelke a kazán. Műszaki berendezésről lévén szó, fontos, hogy tökéletesen működjön és korszerű berendezés legyen. Nemcsak az energiatakarékosság, de a biztonság miatt is – hiszen az nemcsak a komfortért és az energiatakarékosságért felel, hanem egészségünkért és biztonságunkért is. A kazán cseréjének szükségessége több tényezőtől függ, például a kazán életkorától, állapotától és hatékonyságától. Általában a kazánok élettartama 15-20 év, de ez az időtartam változó lehet az adott kazán típusától és használati körülményeitől függően. Ha a kazán már nem működik megfelelően, vagy gyakran meghibásodik, akkor érdemes elgondolkodni a cserén. kazáncsere leírása következik.

 

Elavult kazántípusok

Az elavult kazántípusok közé tartoznak például a hagyományos gázkazánok és olajkazánok. Ezek a kazánok kevésbé hatékonyak és nagyobb mennyiségű energiát fogyasztanak, mint az újabb kondenzációs kazánok. Az elavult kazántípusok cseréje érdemes lehet az energiafogyasztás csökkentése és az energiahatékonyság javítása érdekében. A kazán hatékonyságának meghatározásához érdemes szakember segítségét kérni. A szakember által végzett mérésekkel és vizsgálatokkal pontosan meg lehet állapítani a kazán hatékonyságát és az esetleges hibákat.

 

A kazáncsere folyamata

A fűtésrendszer megtervezése

Alapvetően kétféle lehetőség van, ami a teljes folyamatot meghatározza. Amikor csak magát a kazánt kell cserélnünk, a fűtésrendszerhez viszont nem nyúlunk hozzá, egyszerűsített gázkészülék cseréről beszélünk. Ennek azonban sokféle feltétele van. Ebben az esetben csak a kazánhoz lehet hozzányúlni, a fogyasztói gázvezetékhez nem. A gázkészüléknek a meglévővel azonos besorolásúnak kell lennie, és hőteljesítménye maximum 36 kW lehet. További feltételekről a gázszolgáltatónál szükséges érdeklődni.

 

Kémény ellenőrzés

A kazáncsere sokszor kritikus eleme a kémény milyensége – márpedig az égéstermék megfelelő elvezetésén életek múlhatnak! Még egy néhány éve felújított kémény sem feltétlenül felel meg a korszerű kazánhoz. Egy társasházban a kémény felújítása komoly pénzügyi terhet jelenthet. Családi házban az emeletek kisebb száma miatt általában kisebb költsége van egy kéménycserének, de a megfelelő kialakításra itt is figyelni kell. A szükség szerint akár fel is újított kéményről is szükséges kéményseprői szakvélemény, a területileg illetékes kéményseprőtől, a gáztervet csak ezután bírálja el a szolgáltató. Vagyis már a kazáncsere tervezésének korai szakaszában érdemes szakemberrel bevizsgáltatni a kéményt, hogy a későbbiekben ne kelljen kellemetlen meglepetéssel szembesülni.

Kazán választás

A jövő útját a kondenzációs hibrid és az okos kazánok jelentik. Az előbbiek levegő/víz hőszivattyúval párosított gázkazánok, alkalmazásuk nagyon előremutató és környezettudatos gondolkozásra vall, azt is el tudják például dönteni, hogy adott esetben a gáz vagy villamos üzem a takarékosabb-e, továbbá már nemcsak fűtésre, hanem a nyári hűtésre is alkalmasak – ez utóbbihoz nem alkalmasak a radiátorok, hanem fan-coil berendezésre van szükség. A kazán teljesítményét a lakás teljes hőszükséglete függvényében tudjuk kiszámítani, amiben az épületgépész tervező lesz segítségünkre. Az okoskazánok távvezérelhetők, és az is megoldható, hogy fűtési zónákat alakítsunk ki az ingatlanban. Távfelügyeletbe is köthetők, így sokkal egyszerűbb megoldani a karbantartást, vagy kezelni az esetleges meghibásodást. A kazán működését a szerviz is folyamatosan látja, így akár távolról is érkezik segítség, ha valamilyen probléma merül fel.

 

A kazáncsere kivitelező kiválasztása

Egy laikusnak nehéznek tűnhet leellenőrizni, hogy valóban megfelelő szakembert, gázszerelőt válasszon. Mindenképp érdemes utánanézni, hogy megvannak-e a szükséges jogosultságai az adott gázszerelőnek és eszerint választani, illetve akár több árajánlatot is bekérni tőlük, amely szintén fontos szempont és segíthet a döntés meghozatalában.

 

Az új kazán üzembehelyezése

A munkák elkészülte után műszaki-biztonsági felülvizsgálat következik, amelyet a gázszolgáltató végez el. Ennek része a tömörségi vizsgálat, a rendszer elemeinek vizsgálata és további vizsgálatok. Amennyiben minden rendben, tanúsítvány készül, és a gázszolgáltatást 6 munkanapon belül beindítják.

 

Ne feledje, gázkazán telepítés vagy gázkazáncsere esetén is állunk rendelkezésére. Vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!