fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A kémény a kazános vagy a kályhával, kandallóval való fűtés során keletkezett égéstermék elvezetésére szolgál. Állhat önmagában, vagy lehet a házad része, de fő funkciója, hogy megszabadítson a füsttől, és segítse az égést. Így vitathatatlanul fontos szerepet játszik egy épületben a fűtés során. A hagyományos, égetett téglából épített kémények egy bizonyos használati idő után felújításra szorulnak (lásd ez a kéménybélelés írásunk). A kéményszerkezet épületen kívüli része ki van téve az időjárás viszontagságainak. A gáz égéstermékének lényegesen kisebb kilépő hőmérséklete és nagyobb vízgőztartalma okozza a hagyományos falazott kémények intenzív állagromlását. A savas kondenzátum kioldja a téglakémény fugáiból a kötőanyagot, a nedvesség a kémény falazatát átáztatja, télen ez a víz megfagyhat, falszerkezet tönkremegy, a téglák bedőlhetnek, megnehezítve, megakadályozva az égéstermék távozását. A hiba csak az egyrétegű kémények kibélelésével (kéménybélelés) szüntethető meg.

 

Kéményfelújítás kéménybélelés módszerével

A meglévő egyrétegű falazott kéményeknél béléscső utólagos beszerelésével oldható meg, hogy az épület fűtésére gáz-, ill. olaj tüzelőberendezéseket használhassunk biztonságosan. Fontos figyelembe venni, hogy a béléscsövezéssel csökken a kürtő átmérője, így az ilyen módon történő kéményfelújítás előfeltétele, hogy a meglévő kéménykürtő keresztmetszete elegendő legyen. Érdemes azt is számításba venni, hogy a béléscső nem szűkíthető, valamint függőleges és egyenes legyen. A béléscsövezés megkezdése előtt minden esetben ellenőrizni kell a kéményjárat falának állapotát, az esetleges sérüléseket pedig ki kell javítani a belső és a külső oldalon is. Többlakásos épület esetén meg kell győződni arról is, hogy nincs-e bekötve a kéménykürtőbe más tüzelőberendezés. A kéménybélelés után és a gázkészülék cseréje előtt a kéményseprői szakvélemény beszerzése kötelező. A beszerelésre kerülő béléscsövekről pedig feltétlenül kérjen a kivitelezőtől minőségi tanúsítványt.

 

Miért kell a kéményt béleléssel ellátni?

A kéménybélelés elsődleges jelentősége a biztonság fokozásában mutatkozik meg. A gáztüzelésű kazánok esetében a téglakémények bélelését már sok éve jogszabály írja elő. Napjainkban azonban már egyre nagyobb figyelmet kapnak a vegyes tüzelésű kályhák és kandallók kéményei is. Ez azért van így, mert akár gázzal, szénnel vagy fával fűtünk, a felszabaduló égéstermékeknek jelentős kén-dioxid (SO2) tartalma lehet, de a szén-dioxid (CO2) koncentrációjuk is aggodalomra adhat okot. A felszabaduló füst a kéményben fokozatosan lehűl, ez pedig páralecsapódáshoz vezet. Az így keletkezett páracseppek a kémény falán jelennek meg, amelyek a füstgázban lévő szén-dioxiddal (CO2) szénsavat, a kéndioxiddal (SO2) pedig erősen maró kénessavat alkot. A lecsapódott pára ezzel a kémiai reakcióval maró hatású folyadékká alakul át, amely kikezdheti a tégla anyagát, ráadásul fokozott koromlerakódásra és kátrányosodásra is számítani kell. Ez a probléma sajnos minden hagyományos téglakémény esetén fennáll. Megoldást jelent a problémára a megfelelő kéménybélelés. Ezt nem csak technikai szempontok alapján ajánljuk, hanem a jogszabály is úgy rendelkezik, hogy új készülék már nem köthető be hagyományos téglakéménybe. A régi kémények esetében viszont a kéményseprő kötelessége a kémény használatának letiltása, amennyiben azt nem biztonságosnak ítéli meg.

Ne feledje, gázkazán telepítés, gázkazán csere és kéménybélelés esetén is állunk rendelkezésére. Vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!