fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A kényelmünket biztosító gázkazánok otthonaink alapvető elemei, hiszen ezek biztosítják számunkra a megfelelő hőmérsékletet, valamint a melegvizet. Hosszas használat után azonban az életterünket fűtő hagyományos gázkészülék üzemelése instabillá válhat, vagy a gázkészülék akár el is romolhat. A javítás vagy a gázkészülék hosszabb távú fenntartása azonban sok esetben nem gazdaságos. Ilyenkor fontolóra kell venni a gázkészülék cseréjét, amelyet érdemes a fűtés előtti szezonra időzíteni, ugyanis előfordulhat, hogy aki az utolsó pillanatban akarja ezt elvégeztetni, sokáig kell várnia mire egy-egy időpont felszabadul.

 

Gázkazán csere

A gázkazán csere alapvetően egy komplex folyamat, azonban amennyiben nem szükséges a gázvezeték átépítése, és az új gázkészülék paraméterei megegyeznek a régivel, a gázkazán csere nem tervköteles, hanem elvégezhető egy egyszerűsített eljárás keretében. Az egyszerűsített kazáncsere fontos kitétele, hogy az új gázkészülék teljesítménye nem lehet nagyobb, mint a régi készüléké és a gázvezetékekben, illetve a rendszer más részeiben semmiféle változást nem hajtunk végre. A gázkészülék korszerűsítésekor érdemes mérlegelni az egyszerűsített kazáncserét, mert ebben az esetben nemcsak költséghatékonyabb a kivitelezés, hanem számos hivatali ügyintézést is megspórolhatunk.

 

Egyszerűsített kazáncsere

Az egyszerűsített kazáncsere esetében nincs szükség engedélyeztetésre mindössze annyi a teendő, hogy keresni kell egy megfelelő kivitelezőt, aki elvégzi a gázkazán cseréjét majd az erre szolgáló formanyomtatvány segítségével a szolgáltatónál bejelenti a gázkészülék cseréjét. Ilyen esetben tervezés sem szükséges, kihagyható az engedélyeztetési eljárás folyamata és nem szükséges a műszaki-biztonsági felülvizsgálat sem – mivel a gázkazán szerelőnek rendelkeznie kell műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal is.

 

Az egyszerűsített kazáncsere első lépése az, hogy keresünk egy egyszerűsített kazáncserére feljogosított gázszerelőt aki felméri a helyszínt, és amennyiben úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a vezetékek cseréjére vagy átalakítására, illetve a kémény bélelésére akkor megtörténhet az egyszerűsített kazáncsere. Vegyük azonban figyelembe, hogy gázkazán csere esetén szükséges lehet a kéménybélelés is, ugyanis minden téglából épült kéményt kötelező kibélelni a megfelelő állagmegóvás érdekében. Ezt a feladatot csak kéményes szakember végezheti, és minden esetben megfelelő minősítésű kéményseprői nyilatkozat szükséges. Bővebben a kéménybélelés folyamatáról kémény bélelés részben olvashat.

 

Ha megtörtént a helyszíni felmérés, megfelelő a kémény kialakítása és kiválasztottuk a megfelelő gázkészüléket, elkezdődhet a kivitelezés. A kivitelezők vállalni tudják az összes szükséges alapanyag beszerzését, valamint ezek helyszínre szállítását is. A kivitelezési munkálatok során a gázkészülék előtti elzáró segítségével kiiktatják a régi készüléket a rendszerből, majd kiszerelik, és a helyére beszerelik az új gázkészüléket, amelyet egy új flexi bekötővezetékkel csatlakoztatnak a rendszerhez. Nagyon fontos hogy a kivitelezési munkálatok során a fogyasztói vezetéket nem szabad módosítani, mivel az egy engedélyköteles tevékenység, ami azt jelenti, hogy akkor már terveztetni kell.

Hogyha fizikailag megtörtént a gázkazán csere, célszerű elvégezni a fűtési rendszer átmosását. Erre azért van szükség, mert az új gázkazánok sokkal érzékenyebbek a szennyezett fűtési vízre, és az új berendelés hamarabb tönkre mehet.

Végül a kivitelezőnek ki kell töltenie egy nyilatkozatot, amelyben rögzíti a régi illetve az új gázkazán paramétereit, a szerelő és a felhasználási hely részletes adatait, valamint azt, hogy szükség volt-e további szakember bevonására (például kéményes szakember). Amennyiben a szerelő jelzi a gázszolgáltatónak a kazáncserét, és leadta az illetékes szolgáltatónál a szükséges dokumentumokat, akkor hivatalosan is véget ért a készülékcsere, és újraindítható a szolgáltatás.

 

Egyszerűsített gázkészülék cserére jogosult szerelők

A gázkészülék csere csakis egyszerűsített gázkészülék cserére jogosult szerelők által végezhető el. Ezeknek a szakembereknek szerepelniük kell az illetékes földgázelosztó minőségirányítási rendszerében. Az egyszerűsített gázkészülék cserére jogosult szerelők nemcsak a telepítést végzik el, hanem a szolgáltató helyett is ők bonyolítják le a műszaki biztonsági felülvizsgálást is, valamint az összes hivatalos dokumentum ügyintézését.

Amennyiben egyszerűsített kazáncsere esedékes Önnél, keresse munkatársainkat bizalommal a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!

 

Cégünk az Ariston, Immergas és Viessmann gázkazánok hivatalos szerviz partnere.

Ha a minőségi gázkészülék beszerelése szakszerűen történt meg, és rendeltetésszerű a használat, a gázkazán általában nagyon sok évig megfelelően üzemel, de ehhez szükséges a rendszeres kazán karbantartás is.  A gázkazán élettartamát az évente elvégszett szakszerű karbantartás jelentősen megnövelheti. Természetesen munkatársaink ez ügyben is rendelkezésre állnak.