fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Lassan közeledik az ősz, és lehet, hogy már azon gondolkodik, hogy nemsokára el lehet felejteni a klímaberendezést – legalábbis jövő tavaszig vagy nyárig, amikor ismét melegebb lesz az idő. Azonban a jó hír az, hogy sok klíma fűtésére is használható, ugyanis léteznek olyan légkondicionáló berendezések, amelyek nyáron hűvösen, télen pedig melegen tartják otthonát. Sokan még mindig nincsenek tisztában ezzel a ténnyel, valamint azzal sem, hogy a klímaberendezések praktikus és költséghatékony megoldást jelenthetnek lakása fűtésére. Nem utolsó sorban használatukkal még a környezetünket is kíméljük.

Fűtés klímával – hogyan működik?

Ha érdeklődik a megújuló energiák témaköre iránt, akkor már valószínűleg hallott a hőszivattyúkról. A korszerű, inverteres klímák ugyanezen az elven működnek, és használatukkal nagyon jó hatásfokkal és komfortosan lehet fűteni a kívánt helyiséget. A hőszivattyús klímaberendezés hűtéskor a kinti levegőt felhasználva a hőszivattyú segítéségével lehűti a levegőt, és ezt használja fel a benti egység. Klímával való fűtéskor az elv ugyanaz marad, azonban a kinti levegőt nem lehűti, hanem felmelegíti a hőszivattyú, a beltéri egység pedig kellemes hőmérsékletet fog a lakásban biztosítani.

A klímával való fűtésnek az energiahatékonyságon kívül számos más előnye is van. Egyik nagy előnye, hogy a gázhálózattól függetlenül bárhol kivitelezhető, és nincs szükség speciális engedélyekre, valamint kéményt sem kell hozzá kialakítani. Klímaberendezés használatával lehetőség van arra is, hogy csak azokat a helyiségeket fűtsük, ahol többet tartózkodunk. Mivel a beltéri és a kültéri egységek könnyedén telepíthetők, egy esetleges lakásfelújítás esetén akár ezek helyét is könnyedén módosítani lehet. Ezen felül a fűtés és a hűtés mellett akár párátlanításra is használhatóak.

H tarifa – fűtsünk kedvezményesen

A H tarifa egy kedvezményesen igénybe vehető áramtarifa, amely a fűtési szezonban: október 15. és április 15. között vehető igénybe. Ebben az időszakban napi 24 órában használhatjuk a kedvezményes áramot. A jó hír az, hogy az idén júliusban bejelentett áramemelések ellenére továbbra is a kedvezményes H-tarifa – azaz 36 ft/kWh – vonatkozik a hőszivattyúkra (illetve a megújuló energiaforrásokból – például napenergiából kiépített fűtési rendszerekre), mivel a H tarifa lényege a környezetbarát fűtési technológiák használatának a támogatása, a hőszivattyús elven alapuló inverteres klímák pedig környezetbarát technológián alapulnak.

Ahhoz, hogy a H tarifát igénybe vehessük, egyetlen kritériumnak kell megfelelni – a kiválasztott klímának megfelelő SCOP értékkel kell rendelkeznie. De mi is ez a SCOP érték?

  • Az Európai Unióban 2013 óta két szabvány van jelen: a SEER (Seasonal Energy Efficency Ratio – szezonális energiahatékonysági tényező) és a SCOP (Seasonal Coefficent Of Performance – szezonális teljesítmény együttható).
  • A SEER értéket úgy kapjuk meg, hogy az éves hűtési igényt elosztjuk az éves, hűtésre vonatkozó áramfogyasztással. Ez az érték a teljes hűtési szezonra vonatkozó értéket jelenti.
  • A SCOP értéket az éves fűtési igény és az éves, fűtésre használt energiafogyasztás elosztásával kapjuk meg. Ez az érték a fűtési szezonra vonatkozik.
  • A kapott érték mindkét esetében azt jelenti, hogy az adott klímaberendezés annál energiatakarékosabb, minél magasabb ez az érték.
  • A H tarifát olyan berendezésekre lehet igényelni, amelyeknek gyári SCOP értéke legalább 4.1.
  • Természetesen a H tarifa használata önmagában még nem fedi le az egész éves fogyasztást, ugyanis a fűtési időszakon kívül más megoldásról is gondoskodni kell azonban, ha otthona megfelelő szigeteléssel van ellátva, és nyáron nincs szükség komolyabb hűtésre, akkor a nyári teljes árú áramfelhasználással, valamint a téli kedvezményes H tarifával történő fűtéssel még mindig jelentős költséget takaríthat meg.
  • Az új fűtési rendszerek tervezésekor célszerű a megfelelő szigetelésen túl a megújuló energiaforrások és hőszivattyúk mellett dönteni, hiszen a H tarifának köszönhetően használatukkal igen kedvező árú villamos energiával működtethetőek ezek a berendezések.

 

H tarifa – hogyan igényelhető?

Amennyiben H tarifát szeretne igénybe venni, a bekötéshez az illetékes áramszolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot. Az ehhez szükséges igénylőlap az áramszolgáltatónál érhető el. Ezen felül mellékelni kell a csatlakoztatni kívánt berendezések adatlapját is. A H tarifával elszámolt berendezések csak külön mért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók, és a bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el. Az áramkör és a mérőhely kialakítását igényelje regisztrált szerelőtől, annak érdekében, hogy a kivitelezés szakszerűen történjen, a hatályos előírások szerint.

Ha fűtésre vagy hűtésre alkalmas klímát szereltetne, hívja munkatársainkat bizalommal a tel: +36205885235 telefonszámon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!

A klímaszerelés végeztével sem hagyjuk magára a kedves vásárlót, amennyiben a későbbiekben klíma karbantartás szükséges munkatársaink rövid határidővel, kedvező költségekkel, precízen és pontosan elvégzik a klíma karbantartás, a klíma tisztítás és a klíma fertőtlenítés minden szükséges lépését.