fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A legtöbb dologhoz hasonlóan, a gázkészülékek sem rendelkeznek végtelen élettartammal. Néhány trükk és a rendszeres gázkazán karbantartás növelheti ugyan ezek élethosszát, de előbb-utóbb eljön az a pont, amikor ki kell cserélni a régi gázkészüléket. A mai gázkészülékek ráadásul elődeikhez képest sokkal energiatakarékosabbak, ezért egy újabb kazánra való cserével nemcsak otthona szén-dioxid-kibocsátása csökkenhet – ezzel is hozzájárulva a karbonsemlegességhez –, hanem pénzt is takaríthat meg. Írásunkban arra szeretnénk fényt deríteni, hogy milyen jelek utalhatnak arra, hogy eljött a gázkazán csere ideje.

 

Gázkazán csere szükséges

  • Amennyiben a kazán működésében korábban nem tapasztalt dolgok jönnek elő, valószínűleg a gázkészülék megérett a cserére.
  • Ha a gázkészülék működése közben bármilyen szokatlan szagot észlel, nagy valószínűséggel szivárog a gáz. Ebben az esetben azonnal kapcsolja ki a gázkészüléket, és hívjon egy gázkazán szerelő szakembert, ugyanis ebben az esetben valószínűleg ki kell cserélnie a kazánt.
  • A gyakori meghibásodások is utalhatnak arra, hogy eljött a gázkazán csere ideje. Bár egy új gázkészülék nem egy olcsó befektetés, azonban a gyakori meghibásodások okozta kellemetlenségek sem elhanyagolandóak, ráadásul minden egyes alkalommal számolni kell a kazán javítás költségeivel is, ezért egy új gázkészülék hosszú távon kifizetődőbb lehet.
  • A megszokottnál magasabb számlák is utalhatnak arra, hogy cserélni kellene a gázkészüléket. A régebbi kazánok hatásfoka eleve alacsonyabb, azonban a több éves használat során csak tovább romlik ezek hatékonysága. Egy energiatakarékosabb gázkészülékre való cserével nemcsak pénzt takaríthat meg, hanem hozzájárul a környezet védelméhez is.
  • Ha a gázkészülék vagy a hozzá tartozó rendszer szokatlan hangokat ad ki szintén arra utalhat, hogy eljött a gázkazán csere ideje. Bár ezek a zajok néha teljesen ártalmatlanok, intő jel lehet, ha ezek jellegében vagy intenzitásában változás következik be. A kopogás például arra utalhat, hogy iszap halmozódott fel a rendszerben – ami könnyedén orvosolható. Azonban a zümmögő, dörömbölő hang és rezgés a gázkészülék komolyabb problémájára utal, ami szükségessé teheti a kazáncserét.
  • A gázkészülék lángjának élénk kéknek kellene lennie. Amennyiben azonban sárgára vagy narancssárgára változott a láng színe, a kazán azonnali karbantartásra szorul. Ebben az esetben gázkazán szerelő szakembereink meg tudják állapítani, hogy mennyire súlyos a probléma, és javaslatot tudnak adni a legjobb megoldásra.
  • A gázkészülékből soha nem szivároghat víz. Amennyiben ez mégis megtörténik, általában annak a jele, hogy egy belső alkatrész – például egy szelep vagy tömítés – elromlott. Ha ez nincs orvosolva, elektromos rövidzárlathoz, vagy akár szerkezeti károsodáshoz is vezethet. Ezért, amennyiben szivárgást észlel, kapcsolja ki a kazánt, és vizsgáltassa meg gázkazán szerelő szakemberrel. A legtöbb esetben ez a probléma javítható, azonban az is előfordulhat, hogy gázkazán csere szükséges.
  • A gázkészülék öregedésével egyre nehezebb és költségesebb lehet pótalkatrészeket találni szükség esetén. Amennyiben nagyon költséges az elavult alkatrészek cseréje, csak abban az esetben érdemes megjavítani a kazánt, ha ritkán van vele probléma. Amennyiben azonban az új alkatrészek cseréje rendszeressé válik, akkor gazdaságosabb lehet helyette egy gázkazán csere beiktatása.
  • Ha a rendszeres gázkazán karbantartás ellenére sem működik a kazán úgy, mint korábban, és csökken a teljesítmény, érdemes gázkazán szerelő szakemberrel ellenőriztetni a gázkészüléket. A gázkazán szerelő szakember meg tudja állapítani, hogy csak egy kisebb problémáról – például dugulás – van-e szó, vagy pedig azt, hogy a gázkészülék nem javítható – esetleg a kazán javítás nem költséghatékony. Ebben az esetben is a gázkazán csere a megoldás.

 

Gázkazán szerelő igénylése

Ha készen áll a gázkazán cserére, segítünk megtalálni a megfelelő készüléket. Hívja szakembereinket a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy keressen bennünket az info@klima-gepesz.hu e-mail címen. Átbeszéljük a lehetőségeket, és segítünk megtalálni otthona számára a legjobb gázkészüléket.

Cégünk az Ariston, Immergas és Viessmann gázkészülékek hivatalos szerviz partnere.

Nagyon fontos figyelembe venni, hogy a gázkazán csere csakis az erre jogosult gáz szerelő szakemberek által végezhető el. Ráadásul ők nem csak a telepítést végzik el, hanem a műszaki biztonsági felülvizsgálást, valamint az összes hivatalos dokumentum ügyintézését is ők bonyolítják le a szolgáltató helyett.

A gázkazán élettartamát az évente elvégszett szakszerű gázkazán karbantartás jelentősen megnövelheti. Természetesen ebben is tudunk segíteni.

Vegye fel a kapcsolatot szerelő szakembereinkkel a +36205885235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!