fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Ha gyakoriak a problémák a gázkazán működése során, és állandóan javítást igényel, érdemes megfontolni a gázkazán cserét. Természetesen a rendszeres kazán karbantartás szükséges a hatékony működéshez, és általa a gázkazán várható élettartama is maximalizálható, de minden gázkazán életében egyszer eljön az a pont amikor szükségessé válik a gázkazán csere. Ha a gázkazán már legalább 15 éves vagy annál régebbi, mindenképp eljött a gázkazán csere ideje, mert a termelt hőveszteség és a kelleténél magasabb számlák hosszú távon sokkal magasabb kiadást eredményeznek, mint egy gázkazán csere.

Gázkazán csere – mikor érdemes kicserélni?

Annak érdekében, hogy segítsünk eldönteni mikor válik szükségessé a gázkazán csere, összeírtunk egy listát azokról a jelekről, amelyek arra utalhatnak, hogy ideje lenne nyugdíjazni a régi kazánt:

  • A gázkazán rendszeresen meghibásodik. Egy gázkazán élettartama általában 10–15 év. Minél régebbi a gázkazán, annál gyakrabban válik szükségessé a kazán szerviz vagy a kazán javítás. A gázkazán évente egyszer történő karbantartása elegendő ahhoz, hogy egész évben megfelelően működjön. Azonban, ha két-három havonta – vagy esetleg még gyakrabban – valamilyen probléma lép fel a fűtéssel kapcsolatban, és a gázkazán szerelő már sűrűn látott ismerősként toppan be hozzánk, akkor talán itt az ideje, hogy elgondolkozzunk a gázkazán cserén, mert ha összeadjuk a kazán javítás költségeit lehet, hogy lassan megközelíti egy új gázkazán árát.
  • Túl magas a gázszámla. Azt már bizonyára nagyon sokan tudják, hogy a hűtőszekrények, valamint a légkondicionálók energia besorolással rendelkeznek. Ebből a besorolásból pedig számos lényeges adat kiderülhet. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a gázkazánok is rendelkeznek energiahatékonysági besorolással. A gázkazánok A-tól G-ig vannak besorolva: az „A” a leghatékonyabb, a „G” pedig a legkevésbé hatékony. A hatásfokot az határozza meg, hogy a berendezés mennyi üzemanyagot képes energiává alakítani. A G-besorolású kazánok 70%-nál kisebb hatásfokúak, ami azt jelenti, hogy az általuk fogyasztott tüzelőanyag 30%-a megy kárba, míg az A-kategóriás kazánok 90%-os hatásfokkal rendelkeznek. Egy G-besorolású gázkazán A-besorolású gázkazánra történő cseréje jelentős megtakarítást jelenthet az éves gázköltséget illetően.
  • Fura hangok, amelyek a gázkazánból és a fűtési rendszerből jönnek. Ez amúgy egy nagyon gyakori panasz, és általában az oka az, hogy az idő múlásával iszap és vízkő rakódik le a fűtési rendszerben – ami egyébként kevésbé energia- és költséghatékony működést eredményez. Általában a fűtési rendszer átmosása megoldja a problémát. Azonban, ha ezek a fűtési rendszer átmosása után továbbra is fennállnak – és nem korlátozódnak csak a zajokra – ez már a gázkazán vagy a fűtési rendszer komolyabb problémájára utalhat, és előnyös lehet a gázkazán csere vagy a teljes fűtési rendszer korszerűsítése.
  • Nincs pótalkatrész. Egy régi gázkazán karbantartása során nem a hatásfokcsökkenés az egyetlen probléma. A cserealkatrészek nemcsak drágák lehetnek, hanem nehéz lehet beszerezni ezeket. Képzelje el, hogy egy sürgős problémát kell megoldani, de azt tapasztalja, hogy a szükséges alkatrészt lehetetlen beszerezni.
  • A gázkazán nem úgy működik, mint régen. Ez természetesen nem az Ön hibája – főleg, ha igyekezett arra, hogy mindig időben meglegyen a rendszeres kazán karbantartás, valamint figyelt arra, hogy a rendeltetésnek megfelelően használja. A nem megfelelő működés jele lehet például az, hogy a radiátoroknak hosszabb időre van szükségük a felfűtéshez, vagy a kazán nyomását állandóan újra be kell állítani.

 

Gázkazán szerelő szakember

Ha úgy döntött, hogy egy új gázkazán a megfelelő választás, akkor nem kell aggódnia. Munkatársaink segítenek legyen szó kazáncseréről vagy egy új gázkazán telepítéséről.

Az egyik kedvenc gázkazán márkánk a Viessmann kazán. A Viessmann gázkazánok azok számára készültek, akiknek fontos a kényelem és a minőség. A Viessmann kazánok a korszerű követelményeknek maximálisan megfelelnek, biztonságosak és megbízhatóak. Meleg szívvel ajánljuk, ha szükségessé vált a gázkazán csere, vagy a gázkazán telepítés. A Viessmann kazánok mellett, cégünk az Immergas és a Ariston gázkazánok hivatalos szerviz partnere is.

Tudjuk, mennyire nehéz a megfelelő gázszerelő szakembert megtalálni a feladatra. Ha azt szeretné, hogy egy megbízható és nagy tapasztalattal rendelkező szakember a lehető leggyorsabban megoldja a gázkazán cserét, keresse bátran munkatársainkat. Gázkazán szerelő szakembereink a munka elvégzéséhez szükséges megfelelő képesítéssel rendelkeznek.

Keresse munkatársainkat bizalommal a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!

Nemcsak gázkazán csere vagy telepítés esetén tudunk segíteni, hanem örömmel állunk rendelkezésére kazán javítás, kazán szerelés, kazán karbantartás vagy kazán szerviz esetében is.