fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Habár a lakástulajdonosok elég gyakran figyelmen kívül hagyják, a gázkazán karbantartása rendkívül fontos. Ugyanis, ha ezt elhanyagoljuk, a kazán javítás vagy csere nemcsak költséges lesz, hanem az üzemeltetés is többe kerül, és akár az ott élők egészsége is veszélybe kerülhet, ha a készülék nem működik megfelelően. Az alábbiakban szeretnénk megosztani néhány egyszerű gázkazán karbantartási tippet, amelyet minden tulajdonosnak szem előtt kellene tartania.

A gázkazán karbantartás szakszerű elvégzése évente legalább egyszer szükséges annak érdekében, hogy a berendezés a lehető legjobban működjön, megelőzzük a meghibásodásokat, maximalizáljuk a kazán élettartamát, alacsonyan tartsuk a fűtési költségeket, és nem utolsó sorban azért, hogy a gyártói garancia se vesszen el. A kazánt a megfelelő nyomásra kell beállítani annak érdekében, hogy a lakásban lévő csövek és radiátorok körül melegvíz keringhessen. Ellenőrizze a kazán nyomását, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyártó használati utasítása szerint a megfelelő beállításon üzemel. Ez általában 1 és 2 bar között van. Ha a nyomás túl alacsony vagy túl magas, állítsa be a megfelelő mértékre.

Nagyon fontos, hogy évente legalább egyszer megtörténjen a radiátorok légtelenítése, ugyanis idővel a levegő beszorulhat a radiátorokba, és ezek a légzsákok megakadályozzák azt, hogy a radiátor teljesen felmelegedjen, illetve előfordulhatnak hideg foltok. Ezt a levegőt a radiátorok légtelenítésével lehet kiengedni. Ha a kazántól legtávolabb eső radiátorok hidegebbek, mint a kazán közelében lévők, ki kell egyensúlyozni őket. A radiátorok kiegyensúlyozása nem olyan egyszerű, mint a légtelenítés, de elősegítheti a rendszer egyenletesebb fűtését az egész lakásban.

Győződjön meg arról, hogy a gázkazán jól szellőzik. Ahhoz, hogy a kazánok jól szellőzhessenek nagy helyre van szükség. Ezért figyeljen arra, hogy a kazán környezete ne legyen túl zsúfolt – például kabátokat, vagy egyéb tárgyakat semmikép ne akasszon rá. Még a téli fagyos időjárás beállta előtt szigetelje le a külső csöveket. Ez egy nagyon egyszerű és olcsó művelet, hiszen bármely barkácsboltban vásárolhat használatra kész szigetelőanyagot. A szigetelés megakadályozza a csövek befagyását, amivel megelőzhető a kazán meghibásodása – valamint az ezzel járó költségek is, nem beszélve arról, hogy a fűtést sem kell szüneteltetni egy esetleges elfagyás miatt.

Gázkazán szerelő szükséges

Gyakran előfordul, hogy a radiátorok felül felforrósodnak, de alul hidegek maradnak. Ennek általában az az oka, hogy a törmelék és szennyeződés idővel felhalmozódott a rendszerben, és lerakódott a radiátor alján. Ez nemcsak megnehezíti a lakás fűtését, hanem meg is növelheti a fűtési költségeket. Ha a radiátor egyáltalán nem fűt, és meggyőződött arról, hogy a szelep nyitva van, előfordulhat, hogy a szelepet is ki kell cserélni. Ha a fűtési rendszer átmosását el szeretné végeztetni, forduljon gázkazán szerelő szakemberhez. Ellenőrizze, hogy nem csöpög-e a külső cső. A külső csövet túlfolyócsőnek nevezik, és ha azt észleli, hogy csöpög belőle a víz, ez arra utalhat, hogy a kazán nem működik megfelelően. Előfordulhat, hogy meg kell javítani a nyomásmentesítő szelepet. Ez a művelet mindenképp gázkazán szerelő szakembert igényel. A gázkazánoknak mindig erős kék lánggal kell égniük, ezért ellenőrizze, hogy a gázkazán lángja kék-e. Ha a láng narancssárga vagy sárga, azonnal forduljon gázkazán szerelő szakemberhez, mert fennáll a szén-monoxid-szivárgás veszélye.

Kazán javítás

Ha úgy gondolja, hogy a gázkazán javításra szorul, soha ne próbálja meg saját maga megjavítani a kazánt, hanem mindenképp hívjon gázkazán szerelő szakembert.

Gázkazán karbantartása

Fontos, hogy gondoskodjon arról, hogy a gázkazán a lehető leghatékonyabban és energiatakarékosabban működjön. Az is fontos, hogy a gázkazán karbantartása évente egyszer megtörténjen. Ez ugyanis lehetővé teszi az apróbb problémák azonosítását még mielőtt azok költséges javításokká válnának. Ha egy kazán ellenőrzése nem történik meg rendszeresen, az hátrányosan befolyásolhatja a teljesítményét, energiapazarláshoz és magasabb energiaszámlákhoz vezethet.

Gázkazán szerelő szakember

Cégünk évek óta foglalkozik gázkazán karbantartással, ezért gázkazán szerelő szakembereink megfelelő szakértelemmel rendelkeznek. Teljes körű telepítést, karbantartást és javítást vállalunk.

Amennyiben gázkazán karbantartás, kazán javítás, gázkazán szerviz vagy gázkazán csere esedékes Önnél, keresse munkatársainkat bizalommal a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!

Cégünk az Ariston, Immergas és Viessmann gázkazánok hivatalos szerviz partnere.

Vegye fel a kapcsolatot szerelő szakembereinkkel a +36205885235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!