fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Egy új gázkazán beszerelésekor elengedhetetlen, hogy egy tapasztalt gázkazán szerelő szakember legyen az, aki felméri az igényeit és segít átbeszélni az esetlegesen felmerülő problémákat és tippeket ad azok megelőzésére. Gázkazán szerelő szakember szükséges azonban a gázkazán karbantartás vagy a gázkazán szerviz elvégzéséhez is.

Gázkazán szerviz

A gázkazánok bármikor meghibásodhatnak, de rendszerint ez a téli hónapokban, a hosszú leállás után szokott előfordulni. A fűtési rendszer elemeire nehezedő hirtelen nyomás ugyanis gyakran meghibásodást okoz – az évnek abban az időszakában, amikor a háztartásnak leginkább fűtésre és meleg vízre lenne szüksége. Annak, hogy a gázkazán nem termel melegvizet vagy hőt számos oka lehet, de a leggyakoribb problémák között az alábbiak szoktak előfordulni:

  • Kialszik az őrláng. A gázellátást leállíthatja egy meghibásodott hőelem, ami azt eredményezheti, hogy az őrláng kialszik. Ezen felül az őrláng környékén felhalmozódott szennyeződés is az oka lehet annak, hogy az őrláng kialszik.
  • Csökken a nyomás. A fűtési rendszerben nyomásprobléma léphet fel, ha a nyomás 1 alá csökken. Ezt vízszivárgás vagy egy meghibásodott nyomáscsökkentő szelep okozhatja.
  • Felforr a gázkazán. Amikor a kazán mélyen dübörgő hangot ad ki – ami egy hatalmas forrásban lévő teáskannára hasonlít – akkor elég komoly probléma van a fűtési rendszerrel. Ennek oka leggyakrabban a rendszer hőcserélőjén lerakódott vízkő vagy iszap. Ez korlátozhatja a víz áramlását, aminek következtében a víz felforr, és ennek a hangja hallatszik.

A problémák azonosítására és a meghibásodott alkatrészek cseréjére minden esetben gázkazán szerelő szakembert szükséges igénybe venni.

Gázkazán csere

A fűtési rendszer hatékonyságának növelése és az energiaszámlák csökkentésének egyik hatékony módja a gázkazán cseréje egy korszerűbb rendszerre. Azonban mielőtt beruház egy gázkazán cserébe, érdemes figyelembe venni néhány dolgot:

  • Fontos, hogy a gázkazán megbízható gyártótól származzon – mint bármely más termék esetében. Munkátarsaink több éves tapasztalattal rendelkeznek az Ariston, Immergas és Viessmann gázkazánok szerelésében, és meleg szívvel ajánljuk ezen típusú gázkazánokat.
  • Az új gázkazán kiválasztásánál a legfontosabb szempont a jelenlegi és a jövőbeni felhasználás kiszámítása. A gázkazánok 10–15 évig – esetleg még tovább is működhetnek – de az egyszemélyes háztartás számára megfelelő gázkazán nem biztos, hogy elegendő lesz egy növekvő család számára is. A fűtési és a melegvíz igény ugyanis idővel változhat, ezért fontos előre tervezni a jövőt illetően.
  • Célszerű tisztában lenni azzal is, hogy melyik a leggazdaságosabb gázkazán. Bármely más készülékhez hasonlóan, a gázkazánok hatásfoka is A-tól G-ig terjed. Az „A” besorolású gázkazán a leghatékonyabb – és ezért a leggazdaságosabb gázkazán. A gázkazán kora azonban hatással lesz a gazdaságosságára is. Egy vadonatúj „A” besorolású gázkazán 90% feletti hatásfokkal fog működni, míg a „G” besorolású gázkazán 70% alatti lesz. Az alkalmazott technológia miatt a régebbi gázkazánok sokkal kevésbé lesznek hatékonyak – egy 15 éves gázkazán csak 80%-os, egy 25 évesnél régebbi gázkazán pedig csak 60%-os. Minél alacsonyabb a hatásfok, annál kevésbé gazdaságos az üzemeltetése ezért, ha egy 25 éves gázkazánt lecserélünk egy új, G-besorolású gázkazánra, akkor azt tapasztaljuk, hogy gazdaságosabb az üzemeltetése. Ha lecseréli egy A-kategóriás gázkazánra, óriási különbséget fog érzékelni.

Gázkazán karbantartás

A rendszeres gázkazán karbantartás nagyon fontos ahhoz, hogy a fűtési rendszer problémamentesen üzemeljen, de el kell fogadnunk azt, hogy semmi sem fog örökké működni. Egy 15 évnél idősebb gázkazán, amely gyakran meghibásodik, valószínűleg cserére szorul. Ha körülbelül ebben az időtartamban megtörténik a gázkazán csere, akkor hosszú távon jelentős összeg takarítható meg. Ellenkező esetben a szükségtelen javítások költségei a szokásosnál jóval magasabbak lehetnek.

De nézzük meg azt, hogy mikor és milyen időközönként célszerű elvégeztetni a gázkazán karbantartását. A karbantartást javasolt évente legalább egyszer elvégeztetni, és a legalkalmasabb időszak erre a fűtési szezon előtt van. Ne hanyagolja el túl sokáig a gázkazán karbantartását, mert számos probléma adódhat belőle.

Gázkazán szerelő szakember

Amennyiben bővebb információt szeretne kazán szerviz, gázkazán csere és kazán karbantartás szolgáltatásainkról, hívjon bennünket a +36205885235 telefonszámon, vagy írjon nekünk az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!

Hivatalos szervizpartnerei vagyunk az Ariston, Immergas és Viessmann gázkazánoknak, de egyéb gázkazánok esetében is állunk rendelkezésére.