fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A fenti címsorban szereplő feladatok mind gázkazán szerelő szakember szakértelmét igénylik, azonban szeretnénk egy rövid összefoglalót írni a témakört érintő fontosabb tudnivalókról. Olyan dolgokra szeretnénk kitérni, mint például az, hogy mikor szükséges a gázkazán szerviz, hogy miért indokolt rendszeresen elvégeztetni a kazánkarbantartást, illetve, hogy miért válik előbb-utóbb indokolttá a gázkazán csere.

Gázkazán szerviz

Gázkazán szerviz a gondos használat és a rendszeres karbantartás ellenére is előbb-utóbb szükségessé válik, ugyanis előfordulhat, hogy a gázkazán meghibásodik és javításra szorul. Amennyiben a gázkazán lángja szabálytalan vagy sárga, ha új foltok vagy füstnyomok jelentek meg a gázkészüléken vagy annak közelében, ha a kazán túlmelegszik, csökken a víznyomás vagy szivárog a víz, illetve, ha az őrláng gyakran kialszik, továbbá a szokatlan hangok és szagok, a megszokottól eltérő működés, vagy a magasabb fogyasztás mind azt jelzik, hogy a gázkészülék meghibásodott és javításra szorul.

A legtöbb esetben a gázkazán könnyen javítható, és ez a legköltséghatékonyabb módja a fűtés visszaállításának. Azonban, ha a gázkazán régi, érdemes megfontolni a cseréjét egy új modellre. Egy régi gázkazán korszerű és energiahatékony modellre való cseréje nemcsak alacsonyabb fűtési költségeket eredményez, hanem egyben az ökológiai lábnyom csökkentését is jelenti, amivel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez. Bármely eset álljon is fenn, mindig konzultáljon egy gázszerelő szakemberrel, aki tanácsot tud adni, és segít mérlegelni a lehetőségeket.

 

Kazánkarbantartás

Kazánkarbantartás során a gázszerelő szakember eltávolítja a kazán fő alkatrészeit, majd megvizsgálja és megtisztítja ezeket, annak érdekében, hogy ellenőrizze azt, hogy használatuk rendeltetésszerűen történik, illetve azért, hogy felfedezze az esetleges hibákat. A gázkazán karbantartás legfontosabb részét a tüzeléstechnikai elemek (elsősorban az égő és a hőcserélő) állapotának ellenőrzése, valamint ezek alapos tisztítása jelenti.

Nagyon sokat segíthet, ha a készülék átvizsgálása előtt tájékoztatja a gázkazán szerelő szakembert a korábban tapasztalt problémákról és a működésével kapcsolatos egyéb észrevételekről.

A gázkazán karbantartását évente legalább egyszer célszerű elvégeztetni, ideális esetben még a fűtési szezon beállta előtt. A hatékonyabb és biztonságosabb működés mellett, a rendszeres gázkazán karbantartás fontos lehet a gyártói garancia miatt is, továbbá ezzel növelhető a gázkazán élettartama, megelőzhetőek a meghibásodások, és nem utolsó sorban a fűtési költségek is csökkenthetőek.

 

Gázkazán csere

Gázkazán csere esedékes, amennyiben korábban nem tapasztalt változások állnak elő a kazán működésében. Ugyanis sajnos előbb-utóbb esedékessé válik a berendezés cseréje, még akkor is, ha nagy figyelmet fordítunk a gázkazán karbantartására. Ezzel természetesen meg tudjuk hosszabbítani a készülék élettartamát és hatékonyabb lesz a működése, de az elöregedés sajnos nem kerülhető el.

Amennyiben a gázkészülék vagy a hozzá tartozó rendszer szokatlan hangokat ad ki, ha a gázkészülék lángjának a színe narancssárgára vagy sárgára változik, ha a gázkazán működése közben bármilyen szokatlan szag észlelhető, ha gyakoriak a meghibásodások, ha vízszivárgás lép fel, vagy megnő a gázfogyasztás, mind arra utaló jelek, hogy eljött az ideje a gázkazán cserének.

 

Egyszerűsített gázkazán csere

Egyszerűsített gázkazán csere esetén az engedélyeztetés nem szükséges, csupán egy arra alkalmas kivitelezőt kell keresni. A gázszerelő szakember elvégzi a gázkazán cseréjét, majd ezt bejelenti az illetékes szolgáltatónál a megfelelő formanyomtatvány segítségével (PDF). Egyszerűsített gázkazán csere esetében tervezés sem szükséges, ki lehet hagyni az engedélyeztetési eljárást, valamint a műszaki-biztonsági felülvizsgálat is elhagyható. Az azonban nagyon fontos, hogy a gázkazán szerelő szakembernek rendelkeznie kell műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal! Ezt mindenképp ellenőrizzük le mielőtt megrendelnénk az egyszerűsített gázkazán cserét egy szolgáltatótól.

 

Kondenzációs kazán szerelő

Kondenzációs kazán szerelő szükséges, ha meghibásodik a berendezés, ha a rendszeres kazánkarbantartást kell elvégezni, vagy amennyiben új kazánt szeretnénk telepíteni.  A kondenzációs gázkazánok jelenleg a legnagyobb hatásfokkal rendelkező kazánok. Használatuk környezetkímélőbb, mivel kevesebbet fogyasztanak. A zárt égéstérnek köszönhetően biztonságosak, hiszen nem használják a helyiség levegőjét. Jó megoldásnak számítanak a folyamatosan növekedő gázárak ellen.

 

Gázkazán szerelő igénylése

Gázkazán szerelő több éves tapasztalattal – ez az, amire számíthat, ha bennünket választ. Cégünk vállalja az Ariston, Immergas és Viessmann gázgazánok teljes körű telepítését, karbantartását és szervizelését. Megbízható szakembereinkre számíthat függetlenül a problémától vagy az évszaktól.

Amennyiben gázkazán szerelés, kazánkarbantartás vagy gázkazán csere esedékes, keressen bennünket a +36205885235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!