fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Kazán karbantartás

Kazán karbantartást minden évben fűtési szezon előtt kellene elvégezni. Ezzel felkészítenénk a kazánt a hosszú hónapokon keresztül tartó folyamatos igénybevételre. Itt jelenik meg az első két probléma! Az egyik, hogy az ügyfelek jelentős része nincs tisztába azzal, hogy a gázkazánokat át kell nézetni minden évben! Ennek több oka lehet: olyan helyről költöztek el ahol eddig csak táv hő, esetleg villanybojler illetve konvektor működött, vagy csak pusztán nem tartotta fontosnak.

Szerencsére olyan megrendelők is vannak, akik tisztába vannak a gázkazán karbantartásának a jelentőségével, és minden évben hívnak gázszerelőt, aki a kazán karbantartást valahogyan elvégzi.

Manapság eléggé sok helyről lehet gázszerelőt találni. Google, kisokos, hirdetőoszlop, ajánlás, de itt jön egy nagyon fontos rész az egésznek. A megrendelő értelem szerint nem tudja megcsinálni a gázkazán karbantartást, ezért hív gázszerelőt. Ha folyamatosan hívja a jó szakembert, és nincs probléma a kazánnal az a legjobb. Kicsivel rosszabb folyamatosan normálisan karba van tartva, de sajnos a gázkazán meghibásodik, megáll, és javításra szorul. Olyan gázszerelő, aki az adott kazántípussal folyamatos kapcsolatba van, benne van a szervizesek nyilvántartásában (a mi esetünkbe Ariston, Immergas, Viessmann) felismeri a hibakód alapján a hibát. A megfelelő alkatrésznek a cseréjével megjavítja a kazánt.

 

Gázkazán karbantartás

Gázkazán karbantartással nagyon sok olyan nem gázszerelő tevékenykedik, aki a karbantartáskor valami látványosat csinál hosszú időn keresztül, éveken át, amíg meg nem áll a kazán, és evvel együtt a „szakember tudása is”… Ilyenkor utólag tudatosul a megrendelőben, hogy nem a megfelelő szakembert hívta. A másik, lehetőség az, amikor a nem lehet utolérni, akik eddig csinálták a kazán karbantartását.

Ilyenkor nincs más megoldás a tönkrement kazán javítására, mint hívni egy olyan gázszerelő szakembert, aki meg tudja javítani az elromlott, és nem szakszerűen karbantartott gázkazánt.

Felkeresésünkkor általában ajánlás útján jutnak el hozzánk az ügyfelek, esetleg az Internete a Google segítségével a weboldalon keresztül. Sajnos elég ritka, hogy olyan kazánhoz hívnak, ami tényleg szakszerűen volt elvégezve a kazán karbantartás, de a gázszerelő nem tudta tovább vállalni a kazán karbantartást valamilyen ok miatt.

Ha a kazán karbantartás nem megfelelően volt elvégezve, több árulkodó jele van! Amikor rácsodálkozik a megrendelő, hogy a tágulási tartályt senki nem fújta még fel levegővel. Ha egyáltalán van beépítve mágneses iszapleválasztó, és Y szűrő, de senki nem vette még a fáradságot, hogy szétszedje, és kitisztítsa. A kondenzátum gyűjtő szifon olyan szinten szennyezett, hogy a teljes dugulás határán van. A kazántestből az égőfejet, még soha nem szedték ki, csak porszívóval körbe porszívózták.

Mi törekszünk a meglévő helyzetből a maximumot kihozni, és javaslatot tenni, hogy mi az amit érdemes lenne cserélni, vagy beépíteni, mert a kazán cserénél nem építették be.

Amit kérni szoktunk a címen karbantartás előtt: bármilyen fellépő, vagy szobalétra, műanyag üvegbe nagyjából 0,5 liter víz, száraz rongy, ami nem baj, ha piszkos lesz, extrém esetekben, ha olyan mennyiségű szennyeződés van a hőcserélőbe, amit máshogyan nem lehet eltávolítani.

Miről is van szó: Vegyünk példának egy kondenzációs kazán karbantartást, amit minden esetben fűtési szezon előtt érdemes hozzáértő szakemberrel karbantartani!

 

Kondenzációs kazán karbantartás

Kondenzációs kazán karbantartásnál az első lépés leszedni a burkolatot. Majd tűztérről eltávolítani az elektródát.  A kazántestről és a turbóventillátorról eltávolítani a csavarokat, és anyákat, majd óvatosan eltávolítani az égőfejet. Miután ezt elvégeztük a hőcserélőt meg kell mechanikusan tisztítani a szennyeződéstől. A kazán alján a kondenzátum szifont is el kell távolítani, és a lerakódott szennyeződéseket ki kell mosni. A szifon helye alá be kell tenni egy edényt, és a kazántestbe vizet kell önteni. Evvel tudjuk ellenőrizni, hogy a kondenzátum elvezető cső átjárható-e. Az elektródát a szennyeződés miatt fel kell csiszolni, hogy az oda égett szennyeződést el tudjuk távolítani. Nem maradt más hátra, mint a tágulási tartály ellenőrzése, és felfújása. Ha ezeket a folyamatokat végig csináltuk jöhet a gázkazán össze szerelése. Utolsó lépésnek a szűrők szétszedésével, és tisztításával zárjuk a kazán karbantartást.

Ha hiányosságot tapasztalunk, vagy egyéb észrevételünk van, azt jelezzük az ügyfél felé!

Általában erősen szennyezett a fűtésrendszer vize, ilyenkor javasolni szoktuk a vegyszeres fűtési rendszer mosását. Ha hiányzik valahonnan elzáró csap, megmutatjuk, és meg is indokoljuk. Nincs, vagy olyan mágneses iszapleválasztó van, aminek indokolt a cseréje, nincs kiépítve Y szűrő a durvább szennyeződések a felfogására, ami  a kazánt tenné tönkre, vagy dugítaná el, arra felhívjuk ügyfeleink figyelmét.

Vegye fel a kapcsolatot szerelő szakembereinkkel a +36205885235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!