fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A gázkazánok létfontosságú részei a háztartási infrastruktúrának, mivel a téli hónapokban jelentős mértékben felelnek az otthonok hőellátásáért – és egész évben a melegvízellátásért. A gázkazánok használatát egyre elterjedtebbé teszi energia- és költséghatékonyságuk, ráadásul a környezetvédelmi szempontok sem elhanyagolhatóak. A gázkazán korosodásával azonban a hatékonysága általában csökkenni kezd. Az elöregedett gázkazánnal ellentétben egy új gázkazán sokkal kevesebb tüzelőanyag felhasználásával fogja felfűteni otthonát. Tehát előbb-utóbb érdemes elgondolkozni a kazán csere meglépésén, ugyanis hosszú távon annál többet takaríthat meg az alacsonyabb fűtésszámlákon, minél korábban dönt a kiöregedett gázkazán cseréje mellett.

Kazán csere – figyeljünk a hatékonyságra

A kazán csere során a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, az a gázkazán hatékonysága. Ennek meghatározása ugyanis a felhasznált gáz mennyiségét befolyásolja, ami közvetlen hatással van az üzemeltetési költségekre – és a környezetre is. A gázkazán hatékonyságát számos tényező befolyásolhatja – például a gázkazán kialakítása vagy a fűtési rendszer karbantarthatósága. A fogyasztóknak az energiahatékonysági besorolás segít meghozni a megfelelő döntést. Ha sikerül kiválasztanunk egy hatékony gázkazánt, az jelentős energiamegtakarítást és csökkentett szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet.

Egyszerűsített kazáncsere

Az egyszerűsített kazáncsere lehetőséget nyújt arra, hogy költséghatékonyan cseréljük le a régi gázkazánt. Az egyszerűsített kazáncsere abban az esetben vehető igénybe, ha nincs szükség a gázvezetékek átépítésére, és az új gázkazán teljesítménye megegyezik a régiével. Az egyszerűsített kazáncsere csak képzett gázszerelő szakember által végezhető el, akinek műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal is rendelkeznie kell. Az egyszerűsített kazáncsere esetén könnyebb a hivatali ügyintézés is, ebben az esetben elegendő az egyszerűsített készülékcsere nyomtatvány kitöltése.

Engedélyhez kötött gázkazán csere

Engedélyhez kötött kazán csere esetén első körben vegye fel a kapcsolatot egy épületgépész tervezővel, aki terveket tud készíteni a kazáncserével kapcsolatos változtatásokról – mint például a gázvezetékek áthelyezése és bővítése, vagy a radiátorok telepítése. Ha elkészült a tervezet, igényelje a gázkészülék cseréjét és az engedélyeztetést a helyi gázszolgáltatónál. A gázszolgáltató lehet, hogy kérni fog egy nyilatkozatot a kéményseprőipari szolgáltatótól is. Ha mindez megvan, válasszon a kivitelezéshez egy regisztrált gázkazán szerelő szakembert, és bízza rá a kazáncserét. A kazán csere megtörténte után a gázszolgáltató ellenőrzi a munkát műszaki és biztonsági szempontból. A sikeres ellenőrzést követően az új gázkazán üzembe helyezhető.

Kazán szerelő Budapest területén

Ha kazán csere szükséges, keresse gázkazán szerelő szakembereinket a +36205885235 telefonszámon, vagy írjon nekünk az info@klima-gepesz.hu e-mail címen.

Állunk rendelkezésére gázkazán karbantartás és gázkazán javítás esetén is.