fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A klímaberendezés olyan, mint az autó. Nem várhatja el, hogy több hónapig tartó használat után hatékonyan működjön – anélkül, hogy megfelelően karbantartaná és gondoskodna róla. Ugyanis, ha ez nem történik meg (néha költséges) problémák jöhetnek elő. Azonban, ha megfelelő időközönként beütemezi a klíma karbantartását, berendezése úgy fog működni, mintha új lenne.

Klíma karbantartás szükségességére utaló jelek

Mindig vannak előjelei annak, ha a klíma karbantartás szükségessé válik. Csak, hogy néhányat megemlítsük a teljesség igénye nélkül:

 • A klímaberendezés régi, és már arra sem emlékszünk mikor volt a legutolsó karbantartás
 • Működés közben szokatlan hangokat ad ki: például zörgés, kopogás vagy csikorgás
 • Vízszivárgás: ez nem csak arra figyelmeztet, hogy a klímaberendezés nem működik, hanem károkat is okozhat otthonában!
 • Gyenge a légáramlás, vagy meleg levegőt fúj a klíma
 • Szokatlan szagok jönnek ki a berendezésből
 • A klíma folyamatosan ki/bekapcsol
 • A termosztát hibás hőmérsékletet jelez
 • Magasabb a páratartalom
 • Gyakran kell javítani
 • Megnövekedett az áramszolgáltatás díja

Klíma karbantartás előnyei

A klímaberendezésen előbb-utóbb megjelennek a kopás jelei. A por, a szennyeződések és egyéb gyakori allergének negatívan befolyásolják a rendszer működését – csökkentve a hatékonyságot és gyengítve otthona levegőminőségét. Az alkatrészek elhasználódnak, a csatlakozások meglazulnak, és komoly javítási problémákkal találhatja magát szemben. Legalábbis abban az esetben, ha a klíma rendszeres karbantartása nem történik meg. A karbantartás biztosítja, hogy a fenti problémák egyike se merüljön fel, ráadásul számos előnnyel jár – csak, hogy néhányat megemlítsünk:

 • Fokozódik a klíma hatékonysága
 • Jobb lesz a levegő minősége
 • Ritkábban lesz szükség javításra
 • Nő az otthona kényelme
 • Nő a klímaberendezés élettartama

Klíma karbantartás kapcsán gyakran felmerülő kérdések

Az egyik leggyakoribb kérdés, amellyel munkánk során találkozni szoktunk az arra irányul, hogy milyen gyakran kell a klíma karbantartást elvégezni. Azt javasoljuk, hogy klímaberendezéstől függetlenül legalább évente egyszer – de ideális esetben inkább minimum kétszer (tavasszal és ősszel) történjen meg a klíma karbantartása.

Tapasztalatunk szerint a második leggyakoribb kérdés az az, hogy hogyan maximalizálható a klímaberendezés energiahatékonysága. Szerencsére ennek számos módja van. Ilyen például a klímaberendezés rendszeres karbantartása, a levegő szabad áramlásának biztosítása, vagy adott esetben a programozható termosztát felszerelése.

Szokták még kérdezni azt is, hogy mi az oka annak, hogy minden évben egyre több hűtőfolyadék szükséges. Ez olyankor szokott előfordulni, ha a klímaberendezés szivárog, és javításra szorul. Fontos megjegyezni, hogy a szivárgó hűtőközeg nemcsak a klíma hűtési kapacitásának csökkenését és nagyobb energiafogyasztást eredményez, hanem nagyon káros a környezetre is.

Klíma karbantartás során mi is történik?

A klíma karbantartás során ellenőrizzük a termosztát összes beállítását, minden csatlakozót ellenőrzünk és ha szükséges meghúzzuk, rögzítjük ezeket, illetve minden mozgó alkatrész kenése megtörténik. Ellenőrizzük a kondenzvíz-elvezetőt, a kompresszort és a hűtőközeget tartalmazó csöveket, valamint a rendszert vezérlő összes elemet. A beltéri egységből kivesszük a porszűrőt, a szűrő mögötti hűtőbordát befújjuk klíma tisztítás céljára gyártott klíma tisztító habbal, és hagyjuk hatni az utasításnak megfelelő ideig. Ez idő alatt a szűrőt átmossuk szappanos vízzel, leöblítjük és hagyjuk megszáradni. Végül visszahelyezzük a szűrőt, és lezárjuk a klímaberendezés előlapját. A kültéri egységet alaposan átporszívózzuk a kondenzátor falfelöli oldalán. Ellenőrizzük a hűtőközeg szivárgását, és ha szükséges, megszüntetjük azt.

Klímaszerelő Budapest területén?

Ha klíma szerviz esetén minket választ segítünk klímaberendezését jó formában tartani. Klíma karbantartás szolgáltatásunk magában foglalja a berendezés alapos ellenőrzését és tisztítását, valamint a szükséges javításokat annak érdekében, hogy a lehetséges problémákat még mielőtt nagyobb lenne a baj (és ezzel együtt a javításra költött összeg is) felismerhessük és kijavíthassuk.

Cégünk elkötelezett a minőségi klímajavítás, klíma karbantartás, klíma tisztítás és telepítés mellett. Sok éves tapasztalatunk és munkatársaink szakértelme garancia arra, hogy bármelyik szolgáltatást választja, azt a lehető legjobban fogjuk elvégezni.

Vegye fel a kapcsolatot szerelő szakembereinkkel a +36205885235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!

Klíma karbantartás árak