fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

A kémény célja, hogy a fűtés során segítse az égést, és elvezesse a keletkezett égésterméket. A kémény általában a ház részét képezi, de állhat akár önmagában is. Egy jó kéménynek elsősorban biztonságosnak kell lennie, jó huzattal kell rendelkeznie, fontos, hogy korrózióállón legyen és nem utolsó sorban egyszerű a beszerelése. A nem megfelelően bélelt kémények azonban akár halálos kimenetelű szén-monoxid mérgezést is okozhatnak.

A megfelelő kémény kiválasztása nem egyszerű feladat, mert a különböző fűtési rendszerek máshogy működnek, más tüzelőanyaggal kell fűteni bennük, ezért a kémény is más szempontokat igényel az égéstermék biztonságos elvezetéséhez. Írásunkban szeretnénk ismertetni a leggyakoribb kéménytípusokat, hogy segítséget nyújtsunk a megfelelő kiválasztásához.

Egyedi kémény

Az egyedi kémények általában valamilyen speciális igény alapján lettek tervezve és megépítve, figyelembe véve a hely adottságait, az épület jellemzőit, vagy a kémény rendeltetését. Ilyenek lehetnek a magas épületek, a speciális égéstermékek elvezetése, vagy a kémények integrálása az épület homlokzatába. Az egyedi kémények általában egyedi tervezést és kivitelezést igényelnek, ehhez a folyamathoz pedig speciális szakértelem, illetve eszközök szükségesek. Az anyagát illetően az egyedi kémények készülhetnek például acélból, betonból, öntöttvasból, fából vagy agyagból.

Gyűjtő kémény

Egy gyűjtő kémény több csatornát vagy csatornarendszert kapcsol össze egy központi kéményen keresztül. A gyűjtő kémények általában többlakásos ingatlanokban, irodaházakban vagy üzemekben találhatóak, azaz olyan helyeken, ahol az égéstermékek elvezetésére több kéményt szükséges használni. Alkalmazásuk lehetővé teszi, hogy az adott épületben csökkenjen a kémények száma, illetve használatuk hozzájárul a kémények hatékonyságához és biztonságosságához.

Központi kémény

A nagyobb létesítmények, például társasházak, irodaházak vagy gyártócsarnokok fűtésére szolgáló nagy teljesítményű kazánok égéstermékét vezeti el. A központi kémények készülhetnek többek között acélból, betonból vagy hegesztett csőből.

Falazott kémény

Általában téglából vagy kőből építik, jellemzően az épület belső falában helyezkednek el, és jól illeszkednek az épület homlokzatához. A falazott kéményeket azért nem célszerű a külső falba építeni, mert az eltávozó füst gyorsabban lehűl, csökken a huzat erőssége, és a keletkező pára lecsapódik a kémény falára, ami egy idő után tönkre teheti a béléscső nélküli kéményeket. Ráadásul a külső hideg levegő és a belső meleg füst hatására a kémény fala berepedezhet, aminek következtében csökken a hatásfoka, és előbb-utóbb használhatatlanná válik. A falazott kéményt ma már csak abban az esetben lehet olaj és gázüzemű tüzelőberendezésekhez használni, ha béleléssel látják el.

Szerelt kémény

A korszerűek közé tartozik. A hagyományosokkal szemben jóval könnyebb a szerkezete, és nagy előnye, hogy bármilyen tüzelőrendszerhez rövid idő alatt (akár utólag is) telepíthető, szükség esetén pedig könnyedén áthelyezhető vagy magasítható. Nem szükséges a statikai alábetonozás sem, és különböző típusú fűtésrendszerekhez is használható. Az időjárás viszontagságaival szemben rendkívül ellenálló, miközben az egyik legköltséghatékonyabb kéménytípus. Bármely típusú tüzelőanyagot használó fűtési rendszer esetében alkalmazhatóak. Anyaguk univerzális háromrétegű rozsdamentes acél.

Előre gyártott elemekből készített kémény

Az előre gyártott elemekből épített kémények könnyűbeton elemekből készülnek. A hagyományos kéményekkel szemben ezeknek a korszerű kéményeknek a hatásfoka sokkal jobb, ezért az energiafogyasztás csökkentéséhez is hozzájárulnak.

Kéménybélelés és kéményépítés Budapesten

A régi kémény bélelése elengedhetetlen a régi típusú kazánok és vízmelegítők (nyílt égésterű) esetében, mivel a fűtési rendszerben keletkező égéstermék kicsapódik – azaz kondenzálódik – a falán és idővel tönkre teszi azt, akár életveszélyes állapotot okozva.

A kéményépítés egy speciális szaktudást igénylő feladat. A nem megfelelő minőségű kéményépítés nemcsak anyagi károkat és sok kellemetlenséget okozhat, hanem életveszélyes is lehet. Bízza a kéményépítést szakemberre. Munkatársaink megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a kéményépítés terén, forduljon hozzánk bizalommal.

Amennyiben egy új kémény építése, a régi felújítása vagy a kémény bélelése esedékes, keresse munkatársainkat bizalommal a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!

A kémény biztonságos üzembe helyezéséhez kéményseprő szakvélemény szükséges, egyéb esetben pénzbírságot is kaphatunk, vagy akár a gázszolgáltatást is felfüggeszthetik. kéménybélelés