fbpx
+36205885235 info@klima-gepesz.hu

Ha otthonára gondol, valószínűleg nem a kémény az, ami először eszébe jut, azonban jó tudni, hogy a biztonságos és egészséges otthoni környezethez elengedhetetlen az, hogy a kémény jó állapotban legyen. A kémény ugyanis egy égéstermék-elvezető szerkezet, amely különböző anyagokból készülhet. A gázkazánok esetében előírás: a kéménybélelés. Erre azért van szükség mert az eltávozó füstből lecsapódó savas pára egy idő után tönkre teheti a bélelés nélküli kéményeket. Ennek következtében idővel akár be is omolhat a kémény, ezért az előírások betartásán túl életmentő is lehet. Ezen felül a kéményseprő vizsgálaton sem mennek át a bélelés nélküli kémények. A kéménybélelés nemcsak a biztonságot növeli, hanem a fűtést is hatékonyabbá teszi. Nagyon fontos, hogy a kéménybélelés házilag nem végezhető el, hanem csak engedéllyel rendelkező szakember végezheti el!

 

Kéménybélelés – erre figyeljünk előtte

A folyamatának elkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a kémény kürtőjébe belefér-e a béléscső. Hosszabb kémények esetében ehhez akár kamerás vizsgálat is szükséges lehet. Fontos azt is megállapítani, hogy milyen anyaggal bélelhető ki a kémény. Gázkazán esetében használható például kóracél, FuranFlex vagy PPS műanyag. Az anyaga függ a tüzelőberendezéstől és az égéstermék típusától is. A tüzelőberendezés gépkönyvében megadott információkat figyelembe véve kell kialakítani. A kéménybélelési munkálatok elkezdése előtt fontos arról is meggyőződni is, hogy a kémény felső része biztonságosan megközelíthető. Ellenkező esetben egy kéményseprőjárdát is ki kell építeni.

 

Kéménybélelés típusai

A kémény bélelése lehet koaxiális vagy osztott rendszerű. Milyen kéményt válasszunk?

A koaxiális (vagy cső a csőben) kéménybélelés egy olyan technológia, amelyben egy belső cső helyezkedik el egy külső csőben. A két cső közötti üres tér a légcseréhez és a hőszigeteléshez járul hozzá. A koaxiális kéménybélelés helytakarékosabb, esztétikusabb és letisztultabb – mivel csak egy cső fog a kazánból kijönni. Rövidebb, vagy átlagos kémények esetében ideális megoldás lehet. Ez a fajta kéménybélelés segít csökkenteni a kémények hőveszteségét, és javítja a kémények hatékonyságát is. Ezen felül hozzájárul az égéstermékek gyorsabb és hatékonyabb elvezetéséhez, és csökkenti a kéményen keresztül történő hőveszteséget. Az osztott (vagy szétválasztott) kéménybélelés esetében a bélelés több részből áll. Lényege, hogy az égéstermék a bélelt kéményen keresztül távozik, a levegő pedig egy ettől eltérő helyről, rövidebb útvonalon érkezik – például a szellőzőcsatornából, vagy egy kültéri falból. Ebben az esetben a gázkazánból egy dupla cső indul ki, és a telepítési folyamat véséssel és faláttöréssel jár. Ez a megoldás bizonyos esetekben sokkal költséghatékonyabb lehet a koaxiális kéménykialakításhoz képest.

 

Kéménybélelés – hogyan zajlik?

A kéménybélelés során a kéményt bélelő szakember a megfelelő méretű béléscsövet a gázkazán teljesítménye, a kémény mérete és a kilépő füstcsonk átmérője alapján választja ki. A kéménybélelési munkálatok során a kémény belső felületét egy új, védő réteggel fedik le, annak érdekében, hogy a kémény belsejében lévő égéstermék ne tudjon eltérni, illetve, hogy a kémény belsejét védje a korróziótól és a hőtől. Az előkészítési munkálatok alatt a kémény belső felületét meg kell tisztítani a portól és egyéb szennyeződésektől, valamint ellenőrizni kell azt, hogy a kémény szerkezete mennyire stabil. Ezt követően a bélelést a kémény belsejébe vezetik, és speciális ragasztóval vagy csavarokkal a kémény falához rögzítik. A bélelés telepítése után ellenőrizni kell, hogy jól illeszkedik-e a kémény belsejéhez, illetve, hogy nincsenek-e rajta repedések. Ha ez megtörtént, a kémény ismét használható az égéstermékek elvezetésére.

A kémény biztonságos üzembe helyezéshez szükséges egy kéményseprő szakvélemény is. A kéményseprő vállalat szakembereivel a kéménybélelést – vagy az új kémény építését – ellenőriztetni kell. Az ingatlan tulajdonosa ennek elmulasztása esetén különböző szankciókkal szembesülhet. Ilyen lehet a pénzbírság, vagy akár a gázszolgáltatás felfüggesztése is.

 

Kéménybélelés Budapesten

Amennyiben ingatlanában aktuálissá vált a kéménybélelés vagy a kéményépítés, keresse munkatársainkat bizalommal a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen! A kondenzációs gázkazánokhoz szükséges kéménybélelésen túl, vállaljuk a kandallókhoz szükséges kémények bélelését és építését is. Hagyatkozzon csak profikra.